2 évnél régebbi cikk

Felavatták a Karsai Alba Kft. új, pipettagyártó üzemcsarnokát
·Gazdaságfejlesztés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Felavatták a Karsai Alba Kft. új, pipettagyártó üzemcsarnokát
·Gazdaságfejlesztés·Utolsó frissítés: undefined

Új üzemrésszel bővült a fehérvári Karsai Alba Kft. Az új pipettagyártó egység része annak a 3,4 milliárdos beruházás-sorozatnak, amelyet az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretein belül a kormány 2,9 milliárd forinttal segített.

A Karsai Alba Kft. - a száz százalékban magyar tulajdonú Karsai Holding Zrt. cégcsoport tagjaként - több mint 30 éve foglalkozik a magyar és a külföldi gyógyszeripari vállalatok kiszolgálásával, melyeknek fröccsöntött dekorációval ellátott termékeket szállít - foglalta össze az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

Amikor 2020 végén értesültek arról, hogy a labortechnikai eszközök piacán nincs elegendő pipettahegy, a kormány támogatásával azonnal megkezdődött a beruházás, amely a jövőben ellátja a jelenleg hiánycikként nyilvántartott pipettahegyekkel a belföldi és - igény szerint - az export területeket.

Az új üzemrészben található szerszámok, az automatizálás és a robottechnológia nagy részben magyar gyártóknak köszönhető. A fejlesztéssel évente 250 millió darab pipettahegy gyártására van lehetőség a Karsai Alba Kft-nél. 

"A német ipar, amely nagyon erős labortechnikában, nem tudta kiszolgálni az országot. Ez indította el ezt a gondolatot, hogy valami megoldást kell találni a magyar műanyagfeldolgozóknak arra, hogyan tudjuk ezt a hiányt pótolni. Így jött az ötlet, hogy csináljunk egy pipettahegy-gyártó üzemet" - mondta Karsai Béla, a Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. elnöke.

Az új pipettagyártó üzem része annak a 3,4 milliárdos beruházás-sorozatnak, amelyet az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretein belül a kormány 2,9 milliárd forinttal segített. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, a pandémia kihívások elé állította az országot, és a hangsúlyok áthelyezésére volt szükség. Emiatt kapott támogatást a Karsai Alba Kft. is.

"Első és legfontosabb volt nyilván ebben a helyzetben, hogy a fókuszt az egészségiparra helyezzük át, a fejlesztésére, egészségügyi eszközök terén is képesek legyünk az önellátásra. A másik fontos szempont az volt, hogy a megvalósuló beruházások emeljék a cégek nemzetközi versenyképességét és tudják erősíteni a külpiaci jelenlétüket is" - nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Cser-Palkovics András polgármester az átadó ünnepségen elmondta, a Karsai Holding Zrt. hosszú idő óta jelen van Székesfehérvár életében. Az egészségipar tekintetében a város jövőbeli elképzeléseinek megvalósítását segíti.

"Egy új területre is érkezik a Karsai Holding Zrt., ezáltal segíti a város iparának azt a célzott jövőbeli növekedési pályáját, hogy minél heterogénebb legyen. Ne egy-egy iparágra, ne egy-egy nagy külföldi cégcsoportra építkezzünk, hanem pont a biztonság és stabilitás okán minél több területen legyen ott a város, a város gazdasági szereplői és élete. Különösen azok a szereplők, akik a város növekedését magyar vállalatként határozzák meg" - tette hozzá Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A pipettahegyek gyártásánál elsőbbséget élveznek a magyar kórházak és laborok, de Törökországból már érkezett megrendelés a Karsai Alba Kft.-hez. Az új üzemrésszel munkahelyek teremtésére is lehetőség volt. A tervek szerint három műszakban hat-hat fő dolgozik majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek