2 évnél régebbi cikk

Négy év után várhatóan augusztusban nyitják meg a belsőleg is megújult Szent István-székesegyházat
·Hírekfelújítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika/ÖKK
Négy év után várhatóan augusztusban nyitják meg a belsőleg is megújult Szent István-székesegyházat
·Hírekfelújítás·Utolsó frissítés: undefined

A tervezett ütemben halad a székesegyház teljes belső felújítása.

A Szent István-székesegyház felújításának 2019 és 2022 közötti eredményeiről számoltak be pénteken délelőtt, ahol elhangzott, a terveknek megfelelően halad a székesegyház belső felújítása, így 2022. augusztusában át tudják adni a megújult Bazilikát - tájékoztatott az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

Az épület bejárása alkalmával a belső felújításról szóló dokumentumokat írtak alá Spányi Antal megyés püspök, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, amelyet majd a déli oratórium falüregébe helyeznek el egy időkapszulában.

A tervezett ütemben halad a Szent István király-székesegyház teljes belső felújítása.

Rába Henrietta

Még 2016-ban kapott a székesegyház teljes belső felújítására a Székesfehérvári Egyházmegye Magyarország Kormányától 2.280.000.000 Ft támogatást, amelynek köszönhetően az épület történetében a legátfogóbb felújítás indulhatott el.

Az elmúlt időszakban freskók, oltárképek, műmárvány és stukkófelületek, fából készült berendezési tárgyak, oltárok, bútorok, szobrok, az altemplomban található sírfeliratok és táblák teljeskörű restaurálása mellett statikai megerősítés, épületgépészeti és villamossági korszerűsítés is megvalósul.

2022. februárjára elkészült 2000 m2 falkép tisztítása és konzerválása, közel 1800 m2 freskó esztétikai helyreállítása, közel 1500 m2 műmárvány és stukkófelület, valamint a főoltárképpel együtt 66 m2 vászonkép restaurálása. Elkészült a szószék helyreállítása, az altemplomban 136 sírtábla restaurálása. Az összes fából készült barokk szobor és az oltárképek kereteinek restaurálása is megtörtént.

Az orgonakarzat feletti barokk mennyezetkép a 19. század közepére elpusztult, helyére Szent Cecíliát ábrázoló festmény került, melyet a 20. században többször restauráltak. Ezek a beavatkozások oly mértékben módosították a falképet, hogy az eredeti festményt nem lehetett helyreállítani. Helyére a barokk dekoráció egységéhez illeszkedő új falképet fest a Magyar Képzőművészeti Egyetem emeritus rektora, Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály-díjas festőművész. A középkor óta álló, mai megjelenésében barokk stílusú székesegyház ezáltal egy kortárs műalkotással is gazdagodni fog.

„Ha van ezer év mögöttünk, akkor hinnünk kell abban, hogy lesz ezer év utánunk is. Kötelességünk, hogy a kései utódoknak megőrizzük és átadjuk a templomot!” – fogalmazott Vargha Tamás országgyűlési képviselő.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kiemelte egy templom felújítása az örök értékek megmentéséről szól, amelyek meghatározzák Székesfehérvárt is. Szimbolikus, hogy a Szent István-székesegyház felújítása a 972-es városalapítás 1050. évfordulója évében fejeződik be egy olyan helyen, ami országos jelentőségű.

Megújul Szent István-székesegyház

Simon Erika/ÖKK

Előzmények

2014. június 2-ra virradó éjszaka a székesfehérvári Szent István király székesegyház északi homlokzatának főpárkánya megközelítően 8 méteres szakaszon leomlott. A szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a tetőszerkezet megereszkedése következtében veszélybe kerültek a falazott szerkezetek, a belső tér és a templom freskói is.

A Székesfehérvári Egyházmegye megkeresésére Magyarország Kormánya, dr. Orbán Viktor miniszterelnök külön keretéből 380 millió forint azonnali támogatást nyújtott, amelyet Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár jelentett be Székesfehérváron 2014. augusztus 16-án. Székesfehérvár Közgyűlése 100 millió forinttal járult hozzá a munkálatok elvégzéséhez. Magánszemélyek, közösségek, cégek, sportolók, művészek, ének- és zenekarok nagylelkű, önzetlen támogatással segítették a munkálatokat, melyek 2016. nyarán fejeződtek be.

2016. szeptembere és 2017. januárja között elvégezték a székesegyház teljeskörű restaurátori és épületfizikai kutatását. 2017. májusa és augusztusa között elkészült a mellékkápolnák restaurálása.

A felújítási munkálatok zavartalan lebonyolítása érdekében a székesegyházat 2018. áprilisában, a húsvéti megünneplése után bezárták. A templom hajójában 2018. augusztusa és októbere között régészeti ásatások folytak. A komplex örökségvédelmi, restaurátori és épületfizikai kutatások eredményeinek felhasználásával 2018. őszén a Székesfehérvári Egyházmegye megbízásából web alapú applikációt fejlesztettek. Az applikációt a restaurálási munkák irányításához és ellenőrzéséhez, valamint dokumentálásához is használták.

2018. októbere és 2019. januárja között történt meg a restaurátori munkák közbeszerzése. A székesegyház belső terében három évig álló állványzat építése 2019. januárjában kezdődött.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek