2 évnél régebbi cikk

Utazás Fehérvár népzenei múltjába
·Zenenosztalgia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zenetudományi Intézet Hangarchívum
Utazás Fehérvár népzenei múltjába
·Zenenosztalgia·Utolsó frissítés: undefined

Nem túlzás: egy dallamokon átívelő zenei időutazás részese lehet az, aki beleveti magát a Zenetudományi Intézet Hangarchívumába, mely 50-60 éves hangfelvételek segítségévvel mutatja be Székesfehérvár zenei múltját.

Különleges élményt kínál a Zenetudományi Intézet Hangarchívuma, mely korabeli hangfelvételek, dokumentumok, kották formájában őrzi és mutatja be hazánk zenei történelmét. A zti.hungaricana.hu címen elérhető oldalon rengeteg Székesfehérvárhoz kapcsolódó érdekességet lelhetünk fel.

Egyrészt több korabeli felvételt, melyeket városunkban rögzítettek. A hangfelvételek jelentős részét 1958 és 1977 között vették fel. Az oldal különlegessége, hogy a felvételek meghallgathatók, így segítségükkel megismerhetjük azokat a régi nótákat, melyek a leggyakrabban felhangzottak a város múltjában.

Székesfehérvár kapcsán hangfelvételeket és kottákat is találunk a gyűjteményben

Zenetudományi Intézet Hangarchívum

Az énekek mellett beszélgetések hangfelvételét, kottákat, leírásokat is találhatunk Székesfehérvár népzenei múltjából. Többféle előadásban megtalálható és meghallgatható az a nóta is, mely kimondottan Székesfehérvárról szól. Ez pedig nem más, mint a „Sej, ha bemegyek Székesfehérvárra”, mely számos más címen („Hej, ha bemegyek Székesfehérvárra”, „Sej, ha felmegyek Székesfehérvárra”, „Sej mikor mentem Székesfehérvárra”) is ismert.

A Zenetudományi Intézet Hangarchívuma a „Székesfehérvár” keresőszóra 164 találatot dob fel. Városunk zenei múltjára fogékonyak számára kellemes élményt és varázslatos időutazást jelenthet a Fehérvár népzenei történetébe tett kirándulás.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek