1 évnél régebbi cikk

Percről percre októberben is a Székesfehérvári Balett Színház előadásában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Székesfehérvári Balett Színház
Percről percre októberben is a Székesfehérvári Balett Színház előadásában

Az irodalom és a táncszínház találkozik Örkény István, L. Simon László művei és Egerházi Attila koreográfiái által a Székesfehérvári Balett Színház Percről percre című bemutatóján, amelyet Székesfehérvár mellett Budapesten is újra láthat a közönség októberben.

A Percről percre háromfelvonásos táncszínházi est programjában két egymástól különböző művészeti ág, az irodalom és a táncszínház találkozik egymással - írja az előadásról a Székesfehérvári Balett Színház oldalán. A találkozás azért is izgalmas, mert amíg az olvasás során magunkban vizualizáljuk a szövegben rejlő tartalmat, hősöket, karaktereket, addig a táncszínház láthatóvá teszi a láthatatlant: jelen esetben a felhasznált irodalmi szövegek üzenetét és a zenébe kódolt érzéseket, gondolatokat.

A Percről percre előadást 2022. október 27-én, csütörtökön 19 órakor Budapesten, a Nemzeti Színházban, míg október 31-én, hétfőn 19 órakor Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban láthatja újra a közönség.

Az előadás elején Örkény István szürreális, sok esetben abszurd és finom iróniával, szellemesen megrajzolt világába kerülünk.  Az Egypercesek címet viselő kötetet senkinek nem kell bemutatni: máig érvényes meglátásai révén önmagunk és az általunk teremtett világ ellentmondásaira ismerhetünk rá. A táncszínházi mű első felvonása, a Tilos a fűre lépni tilos! az örkényi látásmódot jeleníti meg és teszi láthatóvá.

Egerházi Attila koreográfiája alatt a felhangzó szövegek maguk válnak zenévé, a táncosok ezekre táncolnak. A darabban – Sarádi Zsolt színművész tolmácsolásában – Örkény írásai mellett elhangzik L. Simon László Paprika koszorú című repetitív költeménye, amit Örkény Az élet értelme című egypercese ihletett.

Az est második felvonása, a Bla-bla-bla egy táncnovella. Irodalmi hasonlattal élve egyfajta örkényi egyperces, olyan görbetükör, amely megmutatja korunk emberének kommunikációs zavarait. A humorba csomagolt, ámde elgondolkodtató táncmű lényegében egy szatirikus kortárs balett. Nevessünk magunkon, szórakozzunk a problémáinkon, a viszonyaink bonyolultságán, és végül egyszerűsítsük le őket!

A harmadik részben „Idézőjelek” címmel a kortárs író és költő, L. Simon László korábbi könyvének az alkotó által megszerkesztett részleteire készített koreográfiát Egerházi Attila. A koreográfia az író által kifejezésre juttatott megfoghatatlan, olykor szinte kimondhatatlan gondolatokat és érzéseket ragadja meg és teszi láthatóvá, miközben a szövegben rejlő kódolt üzenet a lélek számára letapogatható módon jelenik meg és táncköltészetként kel életre. Csak úgy, mint az Örkény-balett esetében, a koreográfiában az irodalmi szöveg kap erőteljes hangsúlyt, s ezt egészítik ki a zenei betétek.

A budapesti előadásra a Nemzeti Színház jegypénztárában és a www.jegymester.hu weboldalon, a székesfehérvári előadásra a Vörösmarty Színház jegypénztárában és a www.jegy.hu oldalon vásárolható belépőjegy.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek