1 évnél régebbi cikk

Klímaváltozás: Fejér a világ kevésbé veszélyeztetett régiói közé tartozik
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Klímaváltozás: Fejér a világ kevésbé veszélyeztetett régiói közé tartozik

Egy klímavédelmi szervezet friss felmérése alapján vármegyénk a globális felmelegedés hatásait kevésbé fogja megérezni 2050-ig bezárólag, mint a Föld nagyobb része. Ettől még egyáltalán nem dőlhetünk hátra.

A világ több mint 2600 régiója közül Fejér vármegye az 1765. helyen áll abban a rangsorban, ami a klímaváltozás miatti környezetváltozási katasztrófák hatásait vizsgálta. Az éghajlati kockázatok felmérésével foglalkozó XDI nemrég publikált jelentése alapján hazánkban a 607. helyre sorolt Pest megye számít a legveszélyeztetettebbnek, míg a globális felmelegedés hatásait a jelenlegi számítások alapján a 2037. helyezett Zala érezheti meg a legkevésbé a jövőben.

Az XDI szakértői elsősorban azt vizsgálták, hogy a rendelkezésre álló éghajlati modellek, valamint időjárási és környezeti adatok alapján milyen gazdasági károkat okozhat 2050-ig bezárólag a hőmérséklet emelkedése. A tanulmány alapja az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) azon számítása volt, miszerint az évszázad végéig 3 Celsius-fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete.

Fejér vármegye az egész bolygót figyelembe véve ezzel az eredménnyel a lista alsó harmadába került. A rangsorban a magyar régiók közül csak Veszprém (1882.), Tolna (1923.), Somogy (1941.) és a már említett Zala áll jobban.

Az egész világot figyelembe véve nagyjából olyan kihívásokkal kell majd Fejérnek szembe néznie a jövőben a globális felmelegedésnek köszönhetően, mint a paraguay-i Canindeyú megyének (1764.), vagy a közvetlenül mögénk sorolt kubai Pinar del Ríó tartománynak.

Kapcsolódó
ELTE: Kiszáradás fenyegeti az országot a következő évtizedekben

Teljesen eltűnhetnek a Bükkerdők, az ország területét 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére.

Csak Európa 581 régióját vizsgálva Fejért a 423. helyre sorolták az angliai Herefordshire megye mögé, valamint a svájci Genf kanton elé. A kontinens legveszélyeztetettebb területének a kutatók szerint a második legnagyobb német tartomány, Alsó-Szászország számít, melyet a teljes rangsor 56. helyére sorolnak. Ezt a területet követi Európában a belgiumi Flandria (58.) és az oroszországi Krasznodar (72.). Ha stimmelnek a tudósok számításai, akkor kontinensünkön a skóciai Nyugati-szigetek lakóinak kell a legkevesebbet aggódnia a klímaváltozás miatt a következő évtizedekben.

Az XDI jelentésének szomorú listavezetője a kínai Csiangszu tartomány, mely az ország GDP-jének 10 százalékát termeli. A második és harmadik helyre az ugyancsak kínai Satungot és Hopejt sorolták. Az első tizenhét helyen egy kivétellel (Florida, USA, 10.) csak kínai régiók szerepelnek. A kutatók várakozásai szerint a világ ezen területeinek lakói fogják leginkább bőrükön érezni a megemelkedő tengerszint és a szélsőségessé váló időjárás hatásait.

Kapcsolódó
Idén a klímaváltozás foglalkoztatta leginkább a magyarokat

A Google közzétette az idei év eddigi legfontosabb keresési trendjeit. A nyári hőség és szárazság után nem meglepő, hogy a globális felmelegedés iránti érdeklődés óriásit nőtt, igaz, annak tagadása is roppant népszerű.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek