9 hónapnál régebbi cikk

Indul a szezon, hamarosan falhatjuk a cecei dinnyét
Fehérvár Médiacentrum fotója
temesvari.marta
Indul a szezon, hamarosan falhatjuk a cecei dinnyét

Megérte a várakozás, Cecén a mennyiség és a minőség is megfelelő. A nyár egyik kedvenc gyümölcse pedig nemcsak ízletes, de az egészségedre is jó hatással van. A görögdinnye igazi vitaminbomba és még a fogyást is segíti!

Július második hetétől megjelenik a magyar görögdinnye a boltokban. Az időpont az átlagos szezonkezdethez képest egy-két hetes csúszást jelentett ugyan, de megérte a várakozás, hiszen az időjárás kegyeibe fogadta a termelőket. A bő csapadék és a mostani kánikula felgyorsíthatja az érést, mivel a dinnye fejlődését alapvetően segíti a forró és száraz időjárás. Albert István cecei magángazdálkodó szerint 6-7 mázsa termést várnak hektáronként.

Jó hír az is, hogy ma már nem feltétlenül igaz, hogy augusztus 20-án véget ér a szezon, mivel a klímaváltozás miatt ebben az időszakban is kedvező még az időjárás a dinnyének, így egyes kertészetekben szeptemberig is kitarthat még a gyümölcs.

A görögdinnye termőterülete egyébként némileg csökkent a Mezőföld keleti részén, így Cece térségében is, ennek oka elsősorban a munkaerőhiány, ugyanakkor a gazdák többsége technológiai újdonságokkal menti a menthetőt, gyakori az öntözés, illetve a fóliás aljzat a szántóföldeken is.

A Fehérvár Televízió kamerái idén is Cecén jártak.

A videó után pedig olvassátok el, mi mindenre jó a görögdinnye, és néhány érdekességet is összeszedtünk a nyár egyik kedvenc gyümölcsével kapcsolatban!

Következzék néhány tudnivaló a görögdinnyéről!

Vitaminbomba

Közeleg az újabb hőhullám, a perzselő napsütésben pedig gyakran megszomjazunk. A víz mellett kanyarítsunk egy hűs görögdinnyeszeletet – nemcsak a szomjunkat oltja, de egészséges is!

  • Bár tömegének 92%-a szöveti víz, a fennmaradó 8% összetétele az egyik legegészségesebb gyümölccsé teszi a görögdinnyét. Sok benne az A-, B1-, B6- és C-vitamin.
  • A görögdinnyében jelentős mennyiségben fordulnak elő a következő ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, fluor, szelén. Rosttartalma miatt is megéri rendszeresen fogyasztani.
  • Antioxidáns vegyületei a béta-karotin és a likopin. Ezek mennyisége a szobahőmérsékleten történő tárolással egyenes arányban nő. A béta-karotin védi a sejteket a káros mutációktól. A likopin csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét, enyhíti az ízületi gyulladásos, reumatikus tüneteket.
  • Fogyasztása hatékonyan előz meg egyes szívbetegségeket, az asztma tüneteit.
  • Magas víztartalmának köszönhetően hamar teltségérzetet okoz, és tartalmazza a szervezetnek szükséges ásványi anyagokat. Éppen ezért, egy tál dinnye már önmagában is tökéletes reggeli, de akár a salátádat is felturbózhatod vele.

Érdekességek

  • Egyes feljegyzések szerint a középkori utazók vízforrásként cipelték magukkal
  • Kínában vagy Japánban illendő dolog görögdinnyét vinni a házigazdának
  • A görögdinnye őse ma is megterem vadon az afrikai Kalahári-sivatagban. Magas pektintartalma miatt Zimbabwe területén ma is felhasználják lekvárkészítéshez. Legfontosabb erénye azonban a rendkívül magas víztartalom: Afrika egyes vízhiányos részein kifejezetten vízforrásként termesztik.
  • Az egyiptomi sírkamrákban talált görögdinnyemag-leletek nyomán a tudósok arra következtetnek, hogy a növényt már a fáraók korában is termesztették.
  • Jelenleg több mint 1200 fajtát termesztenek
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek