9 hónapnál régebbi cikk

Kedden este ismét szuperhold lesz Fehérvár felett 
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Kedden este ismét szuperhold lesz Fehérvár felett 

Kecsege Hold, Vörös Telihold, Gabonahold - mindenki másképp nevezi, de az az egy biztos, ismét teljes pompájában kaphatjátok lencsevégre Földünk kísérőjét. Augusztus 1-én 22:31-kor ismét teliholdat pillanthatunk meg, de nem is akármilyet.

Kedden a Hold közel lesz a horizonthoz, délkelet irányban a Bak csillagképben lesz megfigyelhető - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az augusztus első napján látható égi jelenség ráadásul nem akármilyen telihold lesz, ez lesz idén a második szuperhold, vagyis kísérőnk egy kissé fényesebbnek és nagyobbnak fog tűnni, mint máskor. Ez az eltérés abból fakad, hogy amikor a Hold megkerüli a Földet, nem tökéletes kör, hanem ellipszis pályán mozog, ezért bizonyos időszakokban kissé közelebb esik hozzánk, mint máskor.

A szuperhold a csillagászok szerint túlzó kifejezés, mivel a telihold ilyenkor csak 10%-kal látszik nagyobbnak, mint egyébként. Ez a különbség szabad szemmel nehezen vehető észre, hacsak nincs több évtizedes amatőrcsillagász múltunk.

Ha a szuperhold nem is tudományos kifejezés, mégis segít megkülönböztetni egyik teliholdat a másiktól. Bizonyos régebbi kultúrák nálunk közvetlenebb viszonyt ápoltak az univerzummal, és minden egyes teliholdnak más nevet adtak az adott évszakhoz kötődő jelenségek után.

A most következő teliholdat többek között Kecsege Holdnak is hívták, mivel ez a halfaj ekkor fogható ki a Nagy-tavakból a legkönnyebben. Néhány indián törzs Vörös Teliholdnak nevezte, mivel az augusztusi fülledt ködön keresztül vörösesnek tűnik az égitest, de Zöld Kukoricaholdnak vagy a Gabonaholdnak is nevezték.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek