8 hónapnál régebbi cikk

Érdemes ma este az eget kémlelni Fehérvár felett is
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Érdemes ma este az eget kémlelni Fehérvár felett is

Az augusztus végi szuperhold egyben kék hold is lesz, a cikkből kiderül, mit is jelent ez.

Csillagászati szempontból izgalmas lesz augusztus utolsó estéje, szuperhold és kék hold is lesz 31-én.

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor a Hold a legközelebb van a Földhöz, és mindez épp teliholdkor történik.

A szuperhold a csillagászok szerint egyébként túlzó kifejezés, mivel a telihold ilyenkor csak 10%-kal látszik nagyobbnak, mint egyébként. Ez a különbség szabad szemmel nehezen vehető észre, hacsak nincs több évtizedes amatőrcsillagász múltunk.

Ha a szuperhold nem is tudományos kifejezés, mégis segít megkülönböztetni egyik teliholdat a másiktól. Bizonyos régebbi kultúrák nálunk közvetlenebb viszonyt ápoltak az univerzummal, és minden egyes teliholdnak más nevet adtak az adott évszakhoz kötődő jelenségek után.

Ezzel egyidőben kék hold is lesz, ami azonban nem a színéről kapta a nevét: az angol blue moon kifejezés arra utal, hogy ez a második telihold augusztusban.

Átlagos esetben egy évben 12 teliholdat figyelhetünk meg, minden egyes hónapban egyet. Vannak azonban olyan évek, amikor 13 telihold bukkan fel az éjszakai égbolton, azaz van egy olyan hónapunk, amikor kétszer látható teljes egészében bolygónk égi kísérője.

Idén ez augusztusra esett: augusztus 1-jén volt a hónap első teliholdja, augusztus 31-én pedig a második. Ezt a jelenséget nevezzük kék holdnak.

Körülbelül három évente történik ilyen esemény.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek