8 hónapnál régebbi cikk

Paradigmaváltás a biohulladék kezelésében
Fehérvár Médiacentrum fotója
KDRIÜ
Paradigmaváltás a biohulladék kezelésében

Az Európai Unió előírása alapján a tagországoknak 2023. december 31-től kötelezően el kell kezdenie a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését.

Az unió célja, hogy a hulladék 65 százaléka újrahasznosításra kerüljön, márpedig ma Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék. Az új rendszer bevezetésének részletei egyelőre nem ismertek, de ez mindenképp azt jelenti, hogy a komposztálás előretörése várható a közeljövőben.

Nem is lehetne aktuálisabb az Interreg Europe program keretén belül megvalósuló CORE – Composting in Rural Environments (Komposztálás vidéki környezetben) című projekt, amely spanyol, német, belga, lengyel, magyar, olasz, svéd és görög szervezetek közös munkájaként valósul meg. A projekt Európa 8 vidéki régiójának biohulladék gazdálkodással kapcsolatos hatáskörrel rendelkező regionális és helyi közigazgatási szerveit hozza össze azzal a céllal, hogy megosszák egymással a komposztálással kapcsolatos tapasztalataikat. Az Európai Komposztáló Hálózat (ECN) tanácsadó partnerként segíti őket.

Magyar partnerként a székesfehérvári székhelyű Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, társult szakpolitikai partnerként pedig a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség vesz részt a projektben.

A CORE projekt célja, hogy a vidéki területeken nagyobb figyelmet fordítsanak a komposztálásra, hogy középtávon drasztikusan csökkenjen a szervesanyag-frakció és a hozzá kapcsolódó negatív hatások.

A korábbi projektekkel ellentétben, amelyek az élelmiszerhulladék megelőzésére és néhány komposztálási tapasztalatra összpontosítottak, a CORE kifejezetten a vidéki környezetben történő komposztálásra összpontosít, különös figyelmet fordítva a téma sajátosságaira ezeken a területeken.

A projekt 2023. április 17-19. között rendezett projektindító találkozóval vette kezdetét Spanyolországban, Madrid térségében, ahol rögtön a projekt elején számos jó gyakorlatot tekintett meg a nemzetközi partnerség. Ellátogattak a Madridtól délre fekvő El Robledo városába, ahol megfigyelték a helyi közösségek komposztálásának mindennapi gyakorlatát. A körülbelül 2000 főt számláló település lakói egy közösségi komposztáló létesítményt hoztak létre, amelynek működtetésében több mint 100 család vesz részt aktívan. A komposztot naponta ellenőrzik, forgatják és válogatják.

A partnerek egy hulladékkezelő és -feldolgozó létesítményt is meglátogattak Almagroban, ahol megismerték a hulladékválogatás különböző lépéseit, valamint, hogy a szerves hulladék megfelelő kiválasztásával és feldolgozásával hogyan lehet kiváló minőségű komposztot előállítani. A komposztálás itt is szerves részét képezte a működésnek a különböző növények termesztése mellett, valamint olyan tárgyak, mint a nyomtatható papír, az órák és a dekorációk gyártása betakarított terményekből és újrahasznosított anyagokból. A partnerek a tanulmányutat Ciudad Realban fejezték be, ahol lehetőségük volt megfigyelni a zöldségeskerteket és a komposztálási módszereket egy kis közösségben, amely a város egyik forgalmas területén található, itt is fontos szerepet kapnak a biogazdálkodási gyakorlatok.

A spanyolországi utazás tapasztalatai rávilágítottak a komposztálás mint fenntartható hulladékgazdálkodási megoldás fontosságára. Ez egy egyszerű, mégis hatékony módja a hulladékcsökkentésnek, a szerves anyagok újrahasznosításának és a körforgásos gazdaság előmozdításának. A komposztálás nemcsak a környezetnek kedvez az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével és az erőforrások megőrzésével, hanem társadalmi és gazdasági előnyökkel is jár, például munkahelyteremtéssel, közösségi szerepvállalással és helyi termékfejlesztéssel.

További hírekért, információért keresse fel a CORE projekt hivatalos weboldalát: https://www.interregeurope.eu/core-0, valamint a KDRIÜ weboldalát: https://www.kdriu.hu/

A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek