8 hónapnál régebbi cikk

Sokaknak segített már a sószoba és sóhomokozó, nagyobb helyre költözött a székesfehérvári sószoba
Fehérvár Médiacentrum fotója
Sószoba - Mami Varrta
Sokaknak segített már a sószoba és sóhomokozó, nagyobb helyre költözött a székesfehérvári sószoba

A só mikroszemcséinek inhalálása már régen is ismert és kedvelt gyógymód volt. Korunkban is egyre nagyobb az igény a természetes gyógymódokhoz való visszatérésre. A sószoba levegője főként a felső légúti fertőzések, betegségek kiegészítő vagy egyedi terápiájaként javasolt.

Még január első napjaiban nyitotta meg kapuit Székesfehérváron a sószoba sóhomokozóval a Kertalja utcában. A hangulatos és gyermekbarát kialakítású helyet hamar felfedezték és megkedvelték a természetes gyógymódhoz fordulók, most pedig új, nagyobb helyre költözött a sószoba - ennek apropóján mesélt az eddigi tapasztalatairól a hely vezetője és megálmodója, Szabó Erika.

„A fő célközönség a gyermekek, mivel gyakorló nagymamaként tapasztaltam, hogy az ovis-bölcsis közösségekben a kicsik – főleg az első évben – nagyon sokat betegeskednek. Nemcsak egymástól kapják el folyamatosan a vírusokat, de azt továbbadják a szülőknek is – nálunk akár együtt gyógyulhatnak a gyermekeikkel játék közben. Pár perc közös játék után mindenkinek elkezd folyni az orra, tisztulni az arcürege" - hangsúlyozta Erika, aki azt is kiemelte, már az első hetektől folyamatosan teltházzal üzemelt a sószoba.

Nemcsak Székesfehérvárról érkeztek a gyógyulni vágyók, hanem a város 30 kilométeres körzetéből is, és  asztmás gyermekeket is elhoztak a szüleik rendszeresen. Bár még csak nyár vége felé tartunk, azonban nem árt, ha már a következő szezonra most elkezdik a felkészülést a felső légúti betegségekre hajlamosak.

"Heti egy alkalom a megelőzés, immunerősítés céljából tökéletesen elegendő. A megfázásos tünetek kezdetekor heti 2-3 alkalom sóhomokozás ajánlott, és így nagy eséllyel meg lehet úszni a komolyabb betegséget, a gyógyszeres kezelést. Mindezeket én is alá tudom támasztani személyes tapasztalataimmal, de ami még hitelesebb, a vendégeim véleménye. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, hogy sokkal könnyebben, gyorsabban, gyógyszer nélkül sikerül kikeveredni egy megfázásból, ha már rögtön a legelején jönnek 2-3 alkalomra" - emelte ki Szabó Erika.

Asztmás kisgyermekek szülei is pozitív tapasztalatokról mesélnek, sőt felnőttek is jönnek asztmával, allergiával, de akkor is, ha egy jót pihenni, szundikálni szeretnének a sószoba kényelmes foteleiben. Ha valaki haza is szeretné vinni a sóélményt, akkor megteheti: választhat parajdi és himalája sót, de étkezési és fürdősó, valamint sószappanok is kaphatók.

Erika sópárnákat is készít, akár egyedi igényekre is, hiszen a másik szenvedélye a varrás. A sópárnák mellett kisgyermekeknek is készít sokféle hasznos és játékos dolgot, valamint lakástextíliákat, illetve különböző használati cikkeket: öko- és nasizacskókat, kenyeres zsákokat, frissentartó edénytakarókat, neszeszereket, légzéskönnyítő lapocskákat gyógynövényekkel, kesztyűbábot, szundifigurákat, ovis ágyneműket, takarókat, gyermek- és felnőtt kötényeket, bevásárló táskákat, nyálkendőket, pólyákat, lábzsákot, pelenkázó neszeszert, csomópárnát, illetve ünnepekhez kapcsolódó dekorációkat.

"Büszke vagyok rá, hogy a termékeim – tudomásom szerint – megtalálhatóak már az USA-ban, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában is a megrendelőim által. Az élet úgy alakította, hogy sikerült még nagyobb és kényelmesebb körülményeket biztosítani a vállalkozásomnak, ezért is szeretném bemutatni az új helyemet. Nem kell messze menni, csak a szomszéd házig, ugyanis a Kertalja uta 45-ben várom már a vendégeket" - mondta el Erika.

A sószoba/sóhomokozás jótékony hatása a többek között a következőkre terjed ki:

  • A só a szoba levegőjét csíramentesíti
  • Segít a szabad, tiszta, mély lélegzés elérésében
  • Immunrendszert erősít
  • Krupp, szénanátha, légcsőhurut, arc,-orrmelléküreg gyulladás, fülgyulladás, hangszálgyulladás gyógyulását elősegíti
  • Légúti megbetegedéseknél és allergiatüneteinek enyhítésében is javallott
  • Nátha, arcüreg–, homloküreg gyulladás, szénanátha, orrjárat szűkülés esetén is hatásos
  • Nyugtatóan hat a vegetatív idegrendszerre, ezáltal segít: az alvászavar és a
    koncentrációs zavarok megszüntetésében
  • Előnyös a stressz oldásában és a hiperaktivitás jeleinek mérséklésében
  • Az ekcémás bőrre is jótékony hatással van

A sószoba nyitvatartása: 

  • Május 1-től szeptember 15-ig: hétfőtől péntekig 10-18 óra között.
  • Szeptember 15-től április 30-ig minden nap 9-19 óra között, az igények alapján.

Telefonon vagy messenger üzenetben érdemes előre bejelentkezni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek