7 hónapnál régebbi cikk

Mennyire gyors internetet szeretnél otthonra?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Frederik Lipfert
Mennyire gyors internetet szeretnél otthonra?

Mióta az internet lassan a közüzemi számlánk részévé vált, cseppet sem meglepő, hogy időnként annak minőségével és sebességével is foglalkoznak. Hol a felhasználók, hol maguk a szolgáltatók, de újabban már a piackutatók és elemző cégek is.

Lassan egy éve készült az a felmérés, melyet idén nyáron publikáltak és melynek az volt a célja, hogy átfogó képet alkossanak a felhasználók internettel szemben támasztott elvárásairól. A kutatás egyáltalán nem volt hiábavaló. Napjainkban egy átlagembernek nem is kicsi fejtörést tud okozni, hogy a sok lehetséges szolgáltató közül kinél fizessen elő.

Természetesen ez nem volt mindig így, talán még most is akad néhány olyan vidéki település, ahol nincs konkurenciaharc a szolgáltatók között, de ezek száma már igen kevés. A legtöbb helyen van lehetőség válogatni a lehetséges előfizetések között. Sőt, szolgáltatón belül is adhat fejtörésre okot, hogy mely díjcsomag lenne az ideális.

Azonban az Ariosz piackutató megbízásából készült vizsgálat azt célozta, hogy a felhasználók milyen sebességű otthoni internettel, mobilinternet tekintetében pedig, hogy mekkora adatmennyiséggel érnék be havi szinten. A felmérés egyik, ha nem a legfontosabb tanulsága, hogy a kérdésekre válaszolók fele nem tudta megmondani, mekkora sebességű otthoni internet lenne számára a megfelelő, míg a megkérdezettek harmada nem tudott válaszolni a mobilinternet adatmennyisége tekintetében.

A tudatosabb felhasználók tekintetében azért már akadnak értelmezhető eredmények, melyeket az Ariosz által készített és az NMHH által publikált táblázat jól megmutat:

A felhasználók zöme nyilván csak azzal foglalkozik, hogy az adott előfizetésen belül (legyen az otthoni, vagy mobil) az általa használt online tartalom megfelelő minőségben elérhető legyen. Napjainkban ez úgy néz ki, hogy ha az adott internetes honlap kattintásra betölt, a Netflix, az HBO Max vagy a Spotify szaggatás nélkül élvezhető, valamint a levelezés gyorsan lekérdezhető, akkor az adott előfizetéssel nincs probléma. Az már egy más kérdés, hogy az éppen előfizetett internet sebessége ezt az igényt nagyon sokszorosan, és igen gyakran indokolatlanul átlépi, akkor az éppen kinek jó: nekem vagy a szolgáltatónak?

Kapcsolódó
Így használj Wi-Fi jelerősítőt

Az internet, mint alapinfrastruktúra egy dolog. Tudjuk, hogy az élet nélküle (és a Facebook nélkül) már nem olyan. Azonban a Wi-Fi, mint az internet lefedettsége már egy kicsit más.

Mint ahogy az is egy érdekes kérdés, hogy az NMHH szerint az egyetemes szolgáltatásról szóló rendeletében a helyhez kötött internetszolgáltatás tekintetében azt határozza meg, hogy a legkisebb sebesség, mely elegendő az internetes levelezéshez és az online videochateléshez, az a 8 Mbit/s letöltési és 2 Mbit/sec feltöltési sebesség.

Nos, hogy ez napjainkban mire is elég az egy jó kérdés. Bár az is egy érdekes felvetés, hogy ehhez a nagyon minimális sebességhez, hogyan aránylik napjaink szolgáltatói által a felhasználókra sulykolt gigabites sebesség.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek