Így ellenőrizzük online jelszavaink biztonságát
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/TowfiquBarbhuiya
Így ellenőrizzük online jelszavaink biztonságát

Napjainkban jelszavaink biztonsága lassan fontosabb, mint pénztárcánk védelme. Nem csoda, hiszen egy-egy ellopott jelszóval nagyobb kárt tudnak okozni, mint egy elhagyott pénztárcával.

Az online világ talán egyik legutálatosabb része az a rengeteg és gyakran alig megjegyezhető jelszó, melyek nélkül nem tudunk bejelentkezni sem a levelezőnkbe, sem a közösségi platformokra, sem a netbankba, de a webáruházak használatához is szükség van rá és a sort lehetne még hosszasan sorolni.

Azonban azt is látnunk kell, hogy jelszavak nélkül napjainkban már nem lehet online életet élni. Nincs más, mint együtt élni velük és vigyáznunk, hogy soha semmikor ne tudódjanak ki. Azonban azt is tudomásul kell vennünk, sőt gyakran tapasztaljuk is, hogy az internetes világ bűnözői időről időre azon ügyeskednek – rendszerint nem csekély hatékonysággal –, hogy ezeket a jelszavakat kicsalják tőlünk. Az így megszerzett jelszavakkal aztán nem kevés bosszúságot és kárt okoznak számos felhasználónak.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiszivárgott, megszerzett jelszavainkkal nem feltétlen azonnal élnek vissza. De még az is előfordulhat, hogy nem is élnek vissza vele, csak bekerül egy olyan listába, melyet aztán az internet sötét oldalain nem kevés pénzekért értékesítenek, annak reményében, hogy az így megszerzett adatokkal majd később követhessenek el visszaéléseket. 

Kapcsolódó
Védelem a netes csalások ellen: KiberPajzs

Az online világ jelentette veszélyek cseppet sem elhanyagolhatók. Azonban a sok negatív élmény és tapasztalat ellenére még mindig sokan válnak áldozattá.

Biztonságunk védelmében azonban a Google-höz hasonló nagy online rendszereket üzemeltető mogulok folyamatosan azon dolgoznak, hogy védjék a felhasználók adatait. Ennek egyik eleme, hogy a Chrome böngészőben lementett felhasználói belépési adatokat a Google folyamtosan ellenőrzi. Ennek a biztonsági opciónak a lényege abban rejlik, hogy a dark webre felkerült és ott összegyűjtött, felhasználóktól kicsalt jelszavakat a Google is igyekszik megszerezni.

Az így megszerzett jelszavakat egy adatbázisban tárolja a Google és a Chrome böngésző beállításai között van lehetőségünk arra, hogy a saját letárolt jelszavainkat összevessük a Google adatbázisával. Amennyiben a rendszer talál egyezést, azt azonnal jelzi és javaslatot is tesz a probléma megoldására.

A jelszavak egyezőségének az ellenőrzését a Chrome folyamatosan végzi, de arra is van módunk, hogy mi magunk is futtassunk egy biztonsági ellenőrzést. Ezt megtehetjük a Chrome böngésző jobb felső sarkában a három pöttyre kattintva, majd pedig ott az Adatvédelem és biztonság menüt választva az Ellenőrzés most gombra kattintva. Amennyiben az ellenőrzés eredménye azt mutatja, hogy van a tárolt jelszavaink közt kritikus esemény, akkor érdemes azonnal jelszót változtatni az érintett weboldal tekintetében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek