7 hónapnál régebbi cikk

Így változott Fehérvár: a Google Térkép 2023-as nyári fotóit vetettük össze a 2011-12-es látvánnyal
Fehérvár Médiacentrum fotója
Google Maps
Így változott Fehérvár: a Google Térkép 2023-as nyári fotóit vetettük össze a 2011-12-es látvánnyal

A legtöbb területen már a 2023 nyarán készült képeket láthatjuk Székesfehérvárról a Google utcaképein, és helyszínenként változóan, egészen 2011-12-ig időutazhatunk vissza. Meg is tettem, és a város több pontjának látképét összehasonlítottam a tíz évvel korábbi nézettel.

Izgalmas időutazás a Google Térkép utcakép felvételeiben elmerülni, ugyanis nemcsak jelenlegi állapotában böngészhetjük a várost, de a korábbi fotókat is megnézhetünk. Több utcában pedig már felkerültek az idei nyáron készült legfrissebb felvételek, és ezek között nézelődve, illetve át-átkattintva a korábbi fotókra, jól láthatók azok a változások, amelyek az elmúlt bő egy évtizedben történetek Székesfehérváron.

Éppen ezért a város néhány pontjáról készült akkor és most fotók kerültek egymás mellé.

Fontos kiemelni, hogy nem feltétlenül azonos évszakban készültek az egyes felvételek, ami helyenként még inkább ráerősít a változásokra, illetve vannak a városnak olyan utcái, ahol még 2022-es fotók elérhetők csak, így azok most ebbe a válogatásba nem kerültek bele.

Budai út és a multicsarnok

A város egyik legnagyobb beruházása kétség kívül a multicsarnok, amelynek 2021 végén indult az építése, így az idei felvételeken már igen látványos a változás az első, 2011 decemberi felvételhez képest. 

A Google autója egyébként meglepően sokat járt a Budai út azon szakaszán az elmúlt időszakban, így az elmúlt két évből négy különböző állapotot is megfigyelhetünk a Budai út-Nagyszombati út találkozásából.

Hotel Magyar Király előtti tér

Éppen tíz éve, 2013 augusztusában készült el a Fő utca teljes rekonstrukciója, és így egy évtized elteltével már nemcsak az látszik gyönyörűen, hogy a megújult burkolat minőségi látványváltozást adott az utcaképnek, hanem az is, hogy a növénykazettákban a virágok és a cserjék, valamint a fák milyen szépen fejlődtek.

Bregyó köz

Meglehetősen látványos az utcakép változása a Bregyó közben: 2011-ben még jóval rendezetlenebb volt a terültet, illetve a lakópark sem épült meg.

Csikvári út és a Vidi-stadion

A nagymértékű átalakulások egy másik szereplője a Csikvári út, illetve a Sóstói Stadion. Még 2015 decemberében kezdődött és 2018 nyár végére készült el az új aréna, de nemcsak a stadion változott, a környéke is átalakult, megváltozott. 

Berényi út-Mikszáth Kálmán utca kereszteződés

2019 nyarán készült el a Berényi út teljes felújítása, és lett a korábbi lámpás kereszteződésből körforgalom.

Ligetsor és a Koronás Park

Az egykori vidámpark területén 2014 júliusában nyitotta meg kapuit a város legnagyobb gyerekparadicsoma, a Koronás Park. Azóta a környéken több változás is történt, amit remekül mutat a lenti montázs is.

Palotai út

Az elmúlt bő évtized a Palotai út látképét is többhelyen alaposan megváltoztatta, az egyik jelentős átalakulás pedig a Szent Gellért utca kereszteződésében történt: az ott lévő üres területre üzletház épült.

Mártírok útja

Még 2014 év elején indult el a Mártírok útja felújításának első szakasza, majd 2021-ben a második - mostanra pedig szinte minden szakaszán jól látható a változás, ha végig böngésszük a pillanatfelvételeket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek