7 hónapnál régebbi cikk

Európai Madármegfigyelő Napok: Fehérvárról is várják az adatokat
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/WimdeGraaf
Európai Madármegfigyelő Napok: Fehérvárról is várják az adatokat

Minden évben október első hétvégéjén rendezik az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozatát, melynek keretében vonuló madaraink egyedszámának feltérképezése zajlik. A megfigyelési adatokat a székesfehérvári madárbarátoktól is várják a szervezők.

Az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozata idén ünnepi 30. születésnapját. A Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International által életre hívott kezdeményezést 1993-ban rendezték meg első alkalommal. Azóta már közép-ázsiai partnerszervezetek is csatlakoztak a programhoz, mely az öreg kontinens egyik legnagyobb természetvédelmi és adategyeztetési rendezvénye lett.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az eseményhez kapcsolódó közleményében részletesen is bemutatta az Európai Madármegfigyelő Napok alatt beérkező hatalmas adatmennyiséget:

„Tavaly 32 ország, 753 helyszínén több mint 4,6 millió madarat figyelt meg a 19 148 résztvevő. Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly két kategóriában is első helyezettek lettünk.”

A megfigyelés iránt érdeklődők számára az MME szakemberek által vezetett madárleseket is szervez: a 17 megyében és Budapesten, összese 51 helyszínen (ezek száma még emelkedhet a hét folyamán) várja az érdeklődőket a hétvégén. Fejérben jelenleg három helyszínen lesz biztosan szervezett madármegfigyelés, de a lista a héten még tovább gyarapodhat.

Helyszín: Seregélyes Elza-major
Időpont: szeptember 30. 7-19 óráig, október 1. 7-12 óráig. 
Találkozó, és regisztráció: Elza-major, gyűrűző hely, 
Program: Madármegfigyelés és madárgyűrűzés. A szombati napon lesznek rövidebb és hosszabb gyalogtúrák is Dinnyésre, illetve vissza Elza-majorba. A körtúrák időtartalma 3-4 óra; További információ: Koleszár Sándor: 06-70-661-4360 illetve a helyi csoport Facebook oldalán

Helyszín: Dinnyési Fertő, Madárdal Tanösvény 
Időpont: szeptember 30. 7-19 óráig, október 1. 7-12 óráig. 
Parkolás: Dinnyés, Rákóczi és Rózsa utca sarok, gólya fészek, illetve a régi vasút állomás környéke, ”fa kereszt” Regisztráció: a Madárdal Tanösvényen a gyűrűző helyen
Program: Madármegfigyelés és madárgyűrűzés. A szombati napon lesznek hosszabb gyalogtúrák is Elza-majorba, illetve vissza Dinnyésre. A körtúrák időtartalma 3-4 óra; 
További információ: Fenyvesi László,06-30-663-4630 Nagy Levente 06-20-997-9944 Polgár Márta 06-30-497-1296

Helyszín: Agárdi Madárvárta
Időpont: szeptember 30. 7-19 óráig, október 1. 7-15 óráig. 
Találkozó: Agárd, Chernel István út 57. 
Program: Madármegfigyelés, madárgyűrűzés. gyűrűző: Bukorné Bamberger Zsuzsanna Bukor Boglárka 
További információ: Borsányi András, 06-20-355-0162

A hazai rendezvényhelyszínek fő programja többnyire egy könnyű séta, hogy kisgyerekes családok és idősek is részt tudjanak venni. A terepi vezetők a kézi távcső mellett lehetőség szerint erős nagyítású állványos teleszkópot is visznek magukkal a madármegfigyelésekhez, de akinek van saját távcsöve, annak érdemes magával vinnie.

Aki nem szeretne túrázni, választhatja a madárgyűrűzést is kínáló helyszínek valamelyikét. A szakemberek itt a vendégekkel közösen óránként ellenőrzik a közelben álló hálókat, a befogott madarakat pedig mindenki testközelből csodálhatja meg. A túra résztvevői sem maradnak le a madárgyűrűzésről, mert a séták többnyire a gyűrűzési helyszínről indulnak és oda térnek vissza, így az érdeklődők a négy-öt órás rendezvények időtartama alatt mindkét élménynek részesei lehetnek.

A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre menni a megadott időpontban.

Az összesített magyar eredmény gyarapításához nemcsak szervezett helyszíneinken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait! Aki így szeretne hozzájárulni Magyarország minél sikeresebb EMN részvételéhez:

  • jegyezze fel a megfigyelés helyszínét (település + vármegye), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismeri a fajokat, csak a számukat), esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását;
  • ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapjáról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon október 1-je vasárnap 16 óráig.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az MME munkatársai vasárnap 16 és 17 óra között összesítik, majd ezt követően továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan már másnap, hétfőn (október 2-án) hírt ad az egyesület.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek