4 hónapnál régebbi cikk

Téli Madárles indul karácsony után
Fehérvár Médiacentrum fotója
MME
Téli Madárles indul karácsony után

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) december 28-tól indítja el Téli Madárles nevű programsorozatát, de ezen kívül is rengeteg természetközeli program várja az érdeklődőket karácsony után.

Egy esztendeje tartotta meg az első ilyen megfigyelési akciót az MME, melynek keretében a téli etetőkről, a madarak által gyakran látogatott gyülekezőhelyekről gyűjtöttek adatokat. A tavaly téli akció során 121 faj nagyjából 85 750 egyedéről érkezett bejelentés. Az öt leggyakrabban észlelt faj a mezei veréb, a széncinege, a házi veréb, a tengelic és a balkáni gerle volt. Ebben a megfigyelési időszakban Székesfehérvár mellett több környékbeli településről, Lovasberényből, Szabadbattyánból és a Velencei-tó környékéről is számos észlelés leírása futott be.

A nagy sikerre tekintettel az idei esztendőben is megtartja a Téli Madárlest, a programmal kapcsolatban az MME így fogalmaz:

„Az adatok beküldését az MME által fejlesztett, Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is működő Turdus applikáció könnyíti meg, de az okostelefont nem használókra is gondolva a megfigyeléseket egy internetes adatbázisban is rögzíteni lehet. Ennek további előnye, hogy négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést is le lehet belőle hívni, ami bárki számára elérhető. Reméljük, hogy idén még többen vesznek részt a Téli Madárlesben, mert számít, ha velünk számol!”

Kedvcsinálóként nyereményjáték is várja a karácsonyi nagy kajamaratonok után természetközeli élményekre vágyókat, ugyanis az MME egy sajátmárkás távcsövet is kisorsol azok között, akik a kilenc héten át tartó megfigyeléssorozat alatt legalább hat hét során szolgáltat megfigyelési adatokat.

A Téli Madárles mellett Székesfehérváron több izgalmas program is várja a természetbarátokat az ünnepek között, december 28-án, csütörtökön 9 órakor a Zöld Tanyán kezdődik a gyűrűző bemutató és madarász nyílt nap. A látogatók megismerkednek az etető madaraival és a madáretetés fortélyaival, illetve madármegfigyelő túra is indul, az itteni megfigyeléseket akár a Téli Madárleshez is fel lehet tölteni.

December 28-án és 29-én Vadvédelmi Estét rendeznek a Sóstó Vadvédelmi Központban, 28-án 16 órakor Győri Előd tart előadást, melynek címe: Madárvédelem a Kisalföldön – gyilkos vezetékek.

December 29-én, pénteken 16 órától Kovács Gergely előadása következik, melynek témája: Leszállt a kiskócsag – természetvédelmi évkönyv bemutató.

December 31-én 10 órakor pedig egy, a Látogatóközponttól induló óévi túra zárja majd a Sóstó programjait.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek