6 hónapnál régebbi cikk

Az aradi vértanúkra emlékeztek Székesfehérváron is
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Az aradi vértanúkra emlékeztek Székesfehérváron is

Október 6-a 2001 óta nemzeti gyásznap. Az 1848-49-es szabadságharc vértanúira emlékeztek országszerte, Székesfehérváron a Jávor Ottó téren és a Halesz parkban néma főhajtással tisztelegtek a hősök előtt.

Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezić Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly. Ők az aradi vértanúk, honvédtisztek, akiket az 1848-49-es szabadságharc leverése után 1849. október 6-án kivégeztek. Haynau császári királyi altábornagy bosszúja Pesten gróf Batthyány Lajost, Magyarország első független, felelős kormányának vezetőjét is elérte.

A Jávor Ottó téren a Corpus Hungaricum szobornál Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Földi Judit országgyűlési képviselő, önkormányzati képviselők, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és az Academia Humana Alapítvány képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

A Halesz park 48-as emlékművénél is koszorúkat, virágokat helyeztek el pénteken délelőtt. Székesfehérvár Önkormányzatának képviselői, Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezetője, Földi Judit országgyűlési képviselő, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum és a Széchenyi István Műszaki technikum képviselői, civil szervezetek tagjai tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek