6 hónapnál régebbi cikk

Folytatódott Novák Katalin vármegyei körútja
Folytatódott Novák Katalin vármegyei körútja

Fehérvárcsurgón és Dunaújvárosban telt Novák Katalin péntek délelőttje. A Károlyi kastélyban tábornoki kinevezéseket adott át, a Dunaferrben pedig megismerte az új tulajdonos, a Liberty Steel Group képviselőit.

Második Fejér vármegyei látogatási napján, péntek délelőtt tábornoki kinevezéseket adott át Novák Katalin köztársasági elnök a Károlyi Kastélyban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, vezérezredes és Varga Mihály pénzügyminiszter jelenlétében október 23-ai hatállyal altábornagy rendfokozatba nevezte ki Kajári Ferenc vezérőrnagyot, vezérőrnagyi rendfokozatba léptette elő Tajti Norbert dandártábornokot, dandártábornok rendfokozatba nevezte ki Váczi Pál Imre, Drót László ezredeseket, pénzügyőr vezérőrnagy rendfokozatba nevezte ki Demeter Tamás rendőr dandártábornokot, rendőr dandártábornok rendfokozatba nevezte ki Kovács András rendőr ezredest, tűzoltó dandártábornok rendfokozatba nevezte ki Fülep Zoltán tűzoltó ezredest.

"Egy olyan haderőt építünk, amely a régió egy domináns haderejeként meghatározó tud lenni közel is és távol is. Azok, akik ezt a haderőt most vezetik azok kiemelt felelősséggel bírnak, hiszen veszélyes időket élünk. Nagyon fontos, hogy azok a tisztek, akik most a haderőt irányítják, műveleteikben részt vesznek, azok a legmagasabb tudással, képzettséggel, tapasztalattal rendelkező tábornokok legyenek"- foglalta össze a kinevezések jelentőségét Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Még délelőtt Dunaújvárosba is megérkezett az államfő. Fónagy János miniszterhelyettes és Fábián Gergely államtitkár társaságában a Dunaferrbe látogatott. Novák Katalin az acélmű meleghengerművében megismerhette az új tulajdonos, a Liberty Steel Group képviselőit, és az acélművet érintő terveket. Ezek között szerepel a zöld forradalom indítása, amely a kibocsátás csökkenését, a termelékenység növekedését célozza meg. Fónagy János elmondta, a látogatás megerősítette, hogy a dunaújvárosi vas és acélgyártást fenn kell tartani.

"Betonacélra, hengerelt árura, durva lemezre minden országnak szüksége van. Egy ország építőiparának alapanyaggal való ellátása pont ugyanúgy hozzátartozik a szuverenitáshoz, mint az ország határainak megőrzése, vagy a nemzeti nyelv és kultúra fenntartása." - tájékoztatta az fmc.hu.-t Fónagy János miniszterhelyettes.

Fábián Gergely államtitkár hangsúlyozta, a zöld acélgyártáshoz a szakmai tudás jelen van a Dunaferrnél és az alapanyag is, az acélhulladék. Ebből 1 millió tonna van Magyarországon. Mint mondja örül, hogy sikerült a gyárat megmenteni, és a munkahelyek megmaradtak. 

Borítókép: Zsiday Ádám
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek