6 hónapnál régebbi cikk

1956 októbere Székesfehérváron: különleges filmmel idézi meg a múltat a Szent István Király Múzeum
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szent István Király Múzeum
1956 októbere Székesfehérváron: különleges filmmel idézi meg a múltat a Szent István Király Múzeum

1956 októbere Székesfehérváron, ahogyan még nem láthatták az érdeklődők. A Szent István Király Múzeum adattárából válogatott korabeli fotók egy különleges kisfilmben kelnek életre.

"Egy nép kiáltott. Aztán csend lett."

Márai Sándor verssorai ma egybeforrtak az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseivel és hőseinek emlékével. 1956 a magyar szabadság éve, amikor a nemzet hősei megmutatták: nem félnek a megtorlástól, és sok ezren gondolták úgy, hogy elég volt az elnyomásból! Szabadok akartak lenni. Együtt kiáltottak: ruszkik, haza! – melybe beleremegett a föld.

A forradalom székesfehérvári eseményei kezdőpontjának a középiskolások október 23-án tartott diákgyűlését tekinthetjük, melynek a helyszíne a Hunyadi Mátyás Közgazdasági Technikum volt. Itt a középiskolás diákok az őket érintő kérdésekről tárgyaltak és legfőképp a Demokratikus Ifjúsági Szövetség működését kritizálták. 

A fiatalok a követeléseiket pontokba foglalták, és elhatározták új diákszövetség alakítását. A Fejér Megyei Néplapban akarták megjelentetni a követeléseket, azonban a megyei pártbizottság titkára, Sebes Imre megtagadta az engedély kiadását. Időközben felvonulást szerveztek a pártbizottság épülete elé. Ekkorra már mintegy 800-900 főre duzzadt a tüntető tömeg a Városi Kultúrház színháztermében. Ez a mai Szent István Terem.

A résztvevők ezután a Székesfehérvári Nyomda épületéhez mentek és ott követelték a 12 pont kinyomtatását, de itt sem sikerült a nyilatkozat kinyomtatását elérniük. A középiskolás diákok 5 pontos felhívása ennek ellenére október 24-én megjelent a Fejér Megyei Néplapban és a felhívást a későbbiek során külön röplapon is terjesztették. 

Még több részletet olvashatunk itt.

A Szent István Király Múzeum adattárából válogatott korabeli fotók egy különleges kisfilmben kelnek életre, melyet az intézmény közösségi oldalán lehet elérni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek