5 hónapnál régebbi cikk

A koraszülöttek világnapját ünnepelték Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
A koraszülöttek világnapját ünnepelték Fehérváron

A koraszülöttek világnapja alkalmából volt koraszülöttjeiket és családjukat várták a Gyermekosztály ambulanciájára. A Szent György Kórház hagyományos családi délutánja mellett a Városháza lila kivilágítása hívta fel a fehérváriak figyelmét a koraszülöttek világnapjára.

Hazánkban minden 9-10. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Koraszülöttnek számít az, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem. Erre a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint családjaik támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napja. A világnap alkalmából a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztálya színes programmal kedveskedett volt koraszülöttjeinek és szüleiknek.

“Nagyon fontos az, hogy történik az ellátásuk a koraszülött babáknak, hova kerülnek és mivel ez 10% az összes újszülött között, ez nagyon gyakori probléma az egész világon. Tavaly szerveztük meg először a koraszülöttek világnapját a COVID után, előtte volt már ilyen kezdeményezésünk. Nagyon jól sikerült, úgyhogy az idén újra megszerveztük” - mondta el Simon Kornélia, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött Intenzív Osztályának vezetője.

A Gyermekosztály ambulanciáján, az aulában táncbemutatóval, népi gyermekjátszóval várták a családokat. A kórházi programok mellett a Városháza is lila díszkivilágítást öltözött, amely Székesfehérvár közösségének összefogását hirdeti, felhívva a figyelmet a koraszülöttekre és családjaikra.

“Nagyon fontos, hogy ilyenkor felhívjuk a figyelmet a lila színnel, ami a remény színe, a mai napon a Városháza is lila színbe öltözik és gondoljunk azokra a pici hősökre, akik sokat küzdenek annak érdekeben, hogy családjaikkal, egészségügyi szakemberekkel, hogy aztán teljes életet tudjanak élni. Szerencsére egyre jobb műszerek állnak rendelkezésre, hogy a kicsik jól fejlődjenek, ehhez igyekszünk az állammal, a kórházzal mindent megtenni” - emelte ki Mészáros Attila, alpolgármester.

Hozzátette, nagyon hálás, hogy a kórház idén is megszervezte a koraszülöttek világnapjához kapcsolódó programot és annak is, hogy ilyen kiváló szakemberek dolgoznak az osztályon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek