3 hónapnál régebbi cikk

Pozitív sportmérleg: Alba, MÁV és Volán győzelem
Fehérvár Médiacentrum fotója
Arconic-Alba Fehérvár
Pozitív sportmérleg: Alba, MÁV és Volán győzelem

Székesfehérvár négy élcsapata is pályára lépett szombaton a maga első osztályú bajnokságában és három sikerrel abszolválta is aktuális mérkőzését. Egyedül a MÁV Előre női röpisei kaptak ki, de a veretlen bajnok otthonában ez semmiképpen sem kudarc.

17. mérkőzésén a 15. győzelmét aratta a férfi kosárlabda NB I/A alapszakaszában az Arconic-Alba Fehérvár. Jandro Zubillaga alakulata a mindig kellemetlen stílusú, remekül védekező, immár a Fehérváron "örök kedvencnek" számító Sztojan Ivkovics vezette Kecskemétet fogadta és, ha nem is könnyedén, de biztosan győzte le 84-70-re.

A találkozón csak az első percben vezetett a KTE, mégis a hajráig nem adta meg magát, sőt, a harmadik harmad közepén jóval 10 pont feletti hátrányát ledolgozva 48-48-nál és 55-55-nél beérte az Albát, hogy aztán egy kis holtpontot követően összekapja magát a hazai csapat, amely végül a 26 pontot és 11 lepattanót jegyző Barnett, a 13 ponttal és 10 lepattanóval záró Dickey, valamint a 21 pontos Vojvoda vezetésével egyre jobban ellépett, vezetett 17 ponttal is, végül 84-70-re nyert, megőrizve hazai makulátlan mérlegét.

Összességében a tabella 2. helyén áll a fehérvári egylet 15-2-es győzelem-vereség mutatóval, tovább üldözve a 16-1-el álló Falcót. A 3. helyen álló Szolnok már "ürtávolságban" van az Albától a maga 10-7-es mérlegével, s ezt már nehezen képzelhető, hogy az Albával szemben le tudná dolgozni az alapszakasz végéig, ehhez szinte csoda kellene.

Vojvodáék a következő fordulóban éppen Szolnokra utaznak, abba az oroszlánbarlangba, ahol ritkán éri sikerélmény, ez a tény pedig még akkor is óvatosságra kell, hogy intse őket, ha ebben az idényben eddig igencsak jobb az Alba. A 18. forduló rangadója január 27-én, szombaton 15.30-kor lesz a Tisza-parti városban.

A péntek esti bolzanói hajrávereség után szombat este éppen egy, a végén szerzett találattal tudott nyerni az Asiago vendégeként Olaszországban a Hydro Fehérvár AV19 jégkorong csapata az osztrák bázisú nemzetközi ligában, az ICEHL-ben. A Volán nem érdemtelenül diadalmaskodott 4-3-ra, ugyanis már 2-0-ra és 3-1-re is vezetett, s csak a játékvezetők által kissé szigorúan megítélt sorozat-emberelőnyöknek köszönhetően tudott a hajrá előtt egyenlíteni a Dél-tiroli gárda. A Volán góljain Hári, Kuralt, Németh Kristóf és Levens osztozott.

Remekül startoltak az "Ördögök", bő 10 perc után Hári és Kuralt szép góljaival már kettővel mentek. A hokiban ez nem nagy előny, gyors játék, gyors lehetőség a felzárkózásra. Ennek jegyében a meccs feléhez közeledve szépített az Asiago, hogy aztán 3 percen belül Németh Kristóf visszaállítsa a kétgólos vendégelőnyt az eredményjelzőn.

A játékrész hajrájában aztán a játékvezetők bő egy percen belül kiszórták Leavenst és Bartalist, amit a hazaiak kihasználtak, kettős fórban egyre zárkóztak, majd az éppen kiegészülő, de még rendezetlen Volán védekezést kihasználva egyenlítettek is!

A lélektani előny ellenére mégsem az olaszoké, hanem a Hydro Fehérvár AV19-é volt a végső szó: a durváskodó Gennarót az utolsó per elején kiszórták a büntetőpadra a "zebrák", ezt pedig 16 másodperccel a végső dudaszó előtt Hári remek passzát a ketrecbe továbbítva Leavens váltotta győztes gólra.

Kiss Dávid csapata ezzel nem csak 3 pontot nyert, hanem a (végén BL-t érő) 2. helyet is, mivel a Salzburg is kikapott Bolzanóban, így ellépett tőle 3 egységgel a Volán, amely a következő fordulóban, január 23-án, kedden 19.15-kor hazai pályán a Villach ellen lép jégre egy keménynek ígérkező rangadón.

Nem borult a papírforma sem a női, sem pedig a férfi röplabda Extraligában a MÁV Előre Foxconn szombati összecsapásain. A székesfehérvári klub hölgyei a bajnok Vasas vendégeként csak megcibálni tudták az oroszlán bajuszát, legyőzni nem (3-0), míg a férfiak esélyeshez méltó módon arattak 3-0-ás sikert. Előbbiek ezzel a tabella 3., utóbbiak a 2. helyén állnak.

A Lokis lányok-asszonyok jól kezdtek a címvédő és most is listavezető Vasas otthonában, bár összességében az első játékrészt 25-19-re biztosan húzta be a piros-kék csapat, de voltak szép megoldások és a játék minőségét tekintve nem maradt el riválisától Lukasz Przybylak együttese, igaz, kulcspillanatokban sok volt a hiba, ami ilyen szinten nem fér bele.

A második szettben nagyon megindult a MÁV Előre, simán menetelt a részsiker felé, 17-11-re vezetett, amikor már aligha fogadott volna bárki is a bajnok játszmagyőzelmére. Csakhogy fehérvári oldalon jött a kapkodás,  hibák sora, ráadásul a Vasasnak még a háló is segített kulcspillanatokban, így aztán 19-18-nál már hazai oldalon volt az előny, s végül a győzelem is, 25-22-vel. Óriási lehetőséget szalasztott el a Loki, gyermeteg hibákat vétettek, olyanokat, amelyekért már egy gyermekcsapatban is összehúzza a szemöldökét az edző...

A korábban időnként kissé bizonytalan Vasas minden tekintetben magabiztosabbá vált, így aztán már nem volt meglepő, hogy lendületből, 25-18-ra elvitte a harmadik szettet, egyben a mérkőzést is. Az látszott, hogy játékban már bárkivel partiban van a MÁV Előre Foxconn, ám az is, hogy a hasonló rangadók sikeréhez fejben és koncentrációban többet kell produkálni, nem fér bele, hogy a hajrában hatpontos előnyt elherdáljon.

A dobogós hely ezzel együtt még megvan, a 3. pozíciót őrzi a Kaposvárral szemben a Przybylak-csapat, amely a következő körben, január 27-én, szombaton 18.00 órakor az újonc DVTK vendégeként kötelező lesz a győzelem, a magabiztos győzelem.

Pont olyan magabiztos, mint amilyet a klub férfi csapata aratott Kecskeméten a KRC ellen. Dávid Zoltán legényei két nagyon sima és egy ritka szoros (32-30!!!) játszmában, a 25 pontos Koci és a 12 egységig jutó Boa Szabolcs vezérletével 3-0-ra nyertek, és mivel két találkozóval kevesebbet játszottak, mint a listavezető Kaposvár, már "csak" hibátlanul ki kell egyenlítenie a mérkőzésszámot és át is veszik a vezetést. ez persze azért nem lesz éppen sétagalopp, főleg, hogy Kocin kívül a másik két pontgyáros, Pesti és Janke nem teljesen egészséges, a mostani meccset is kihagyták.

Akár velük, akár nélkülük, de a következő két - hazai - találkozót a meglepően jól szereplő, éppen a 3. helyen álló DEAC (január 27., 18.00) és az újonc TFSE ellen (január 30., kedd 19.00), kötelező lesz hoznia a fehérvári alakulatnak. Előtte azonban vár két meghatározó MEVZA-liga találkozó is a kék-fehérekre, mégpedig január 23-án kedden és másnap, január 24-én, előbb egy osztrák majd egy horvát alakulat ellen.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek