2 hónapnál régebbi cikk

Milyen most a Velencei-tó állapota, milyen fejlesztések történtek, hogyan lehet segíteni a vízszinten?
·ÉletmódVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Milyen most a Velencei-tó állapota, milyen fejlesztések történtek, hogyan lehet segíteni a vízszinten?
·ÉletmódVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

Ezek a fontos kérdések kerültek szóba azon a megbeszélésen, amelyet Tóth István, Gárdony polgármestere kezdeményezett. 

A Velencei-tó érdekében első alkalommal tartottak tanácskozást a Gárdonyi Polgármesteri Hivatalban. A résztvevők áttekintették az eddigi Velencei-tavi fejlesztéseket, a kialakult helyzetet, a vízszintnövelés lehetőségeit, és a vállalkozások segítéséről is szó esett.

"A Velencei-tó az egyik legfontosabb turisztikai desztináció a vármegyénkben. Az elmúlt időszakban általában az alacsony vízszint az, ami a sajtóorgánumoknak a fő vezértémája volt. A mai megbeszélés témája nemcsak a vízszint, hanem tágabb vonatkozásban szeretnénk elindítani egy olyan folyamatot, amely alapján évről évre felülvizsgáljuk a közös tennivalókat országgyűlési képviselő, a helyi polgármesterek, a civilek és minden jószándékú ember bevonásával, aki a szeretett tavunk fejlesztésén dolgozni szeretne" - hangsúlyozta Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke. 

A találkozót Tóth István, Gárdony polgármestere szervezte meg. A megbeszélésre meghívást kapott a tó környékének négy polgármestere, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Molnár Krisztián, a vármegyei közgyűlés elnöke, a MOHOSZ elnöke, a Dunaipoly Nemzeti Park igazgatója, helyi vállalkozók és Fa Nándor. Mint Tóth István mondja, a tanácskozásra nagy szükség volt.

"Úgy gondoljuk, hogy nem feltétlenül fontos a Velencei-tó térségébe más vízgyűjtőről vizet hozni, az óriási költség. A víz itt van. Azt a vizet, ami ide érkezik és itt van a vízgyűjtőn, azt kell jól gazdálkodva beosztani úgy, hogy jusson is meg maradjon is. Erre teszünk javaslatot. Kérjük a belügyminiszter úr segítségét, kérjük az országgyűlési képviselő úr segítségét, hogy ezen az úton el tudjunk indulni" - mondta el Tóth István.

Mint Tessely Zoltán a találkozón kiemelte, a mostani sok csapadék megmutatta, hogy a természet segítségével van esély a vízszint jelentős emelkedésére, és a szakma még sok tanácsot adhat, új technológiák is rendelkezésre állnak, amelyeket lehetne hasznosítani.

"Vannak csapadékosabb időszakok Magyarországon, így a Velencei-tó környékén is, az pont most van, ki kell használjuk, a lehető legmagasabb szintet kell elérnünk a tónál, és be kell bizonyítani azt, hogy az az óriás beruházás, az a 14 milliárd forint, ami a partfalnak a fenntartható rehabilitációját szolgálta, az nem volt kidobott pénz, mert az 30 centiméterrel a szabályozási szintet megemelte, ám azóta nem volt csapadék" - mondta Tessely Zoltán.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, idén akár elérhető a szabályozási szint is, kiemelte, fontos, hogy ne legyen még egyszer 53 cm a Velencei-tó vízszintje.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2023. január 23-án megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a Pátkai-tározóból való vízeresztéssel, és március 3-án már száz centiméteres vízállást mértek. A Velencei-tó 2024. február 7-i vízállása 129 cm.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek