2 hónapnál régebbi cikk

Egyre többen gyűjtik szelektíven a konyhai hulladékot Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Novák Rita
Egyre többen gyűjtik szelektíven a konyhai hulladékot Székesfehérváron

Az önkormányzati képviselőket valamint a társasházak közös képviselőit várták pénteken a Városháza Dísztermébe arra a tájékoztatóra, melyen a konyhai zöld- és élelmiszer hulladék gyűjtését ismertették. Fehérváron február óta van lehetőség a lakótelepeken a konyhai hulladék szelektív gyűjtésére.

Három székesfehérvári lakótelep, a Palotaváros, a Tóváros és Szedreskert csatlakozott a mintaprogramhoz. A lépcsőházak előtt barna színű kukákat helyezett ki a szolgáltató, a háztartások pedig ismertetőt és kis méretű öt literes zárható edényt kaptak, ebbe gyűjthetik a konyhai hulladékot, melyet a Depónia elszállít.

A kis kukák kiosztása jelenleg nem fejeződött be, a munka folyamatos - mondja a Depónia ügyvezetője. Steigerwald Tibor hozzátette, az első tapasztalok pozitívak: "Maga a gyűjtés már február elsejével elkezdődött, vannak múlt heti és e heti adataink, azt látom, hogy minőségben nagyon jó a gyűjtés, főleg ott, ahol az ismertető anyagok és a kicsi öt literes edények kiosztásra kerültek, ahol nem, ott kevésbé, látszik, hogy fontos az edukáció."

A konyhai hulladékok gyűjtése egy országos program része, 2024-től tizennégy hazai városban vezették be. A rendszer célja, hogy a hulladék minél nagyobb részét újra tudják hasznosítani - erről már Borsfay-Horváth Judit a MOHU egyik vezetője beszélt a tájékoztatón. "Biogáz üzembe fog kerülni az összegyűjtött hulladék, ahol hőt és villamos energiát tudnak előállítani belőle a későbbiekben, illetve a fennmaradó anyagot komposzt szerű anyagként kihelyezik a mezőgazdaságba" - hangsúlyozta Borsfay-Horváth Judit.

Székesfehérvár elkötelezett a környezet- és természetvédelem iránt - mondja a város polgármestere. Cser-Palkovics András hozzátette, nagy az érdeklődés a tájékoztató iránt, és abban bízik, sokan élnek majd a külön gyűjtés lehetőségével. "A környezetvédelem, természetvédelem, klímavédelem vonatkozásában az egyik legfontosabb a körforgásos gazdaság- és gazdálkodási lehetőségek kialakítása, valamint annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a nap végén a lerakóba minél kevesebb hulladék kerüljön, és minél többet valamilyen módon újra lehessen hasznosítani" - emelte ki a polgármester.

A konyhai zöld- és élelmiszer hulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek