1 hónapnál régebbi cikk

Új madárodúk Maroshegyen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Új madárodúk Maroshegyen

Összesen 30 darab, népi motívummal díszített madárodút helyeztek ki Maroshegyen. A díszes lakóhelyek a városrészben élők összefogásával készültek el.

Hamarosan valószínűleg még hangosabban szól majd a madárdal Maroshegyen, ugyanis a szakemberek több olyan odút is kihelyeztek a területen, amibe cinegefajok és csuszkák is szívesen raknak fészket.

Ezek a madarak szívesen költöznek odvas, korhadt fákba, de ezeket gyakran a városban balesetvédelmi okok miatt kivágják. Ezeket pótolják a kihelyezett odúk.

A kezdeményezés nem csak a madaraknak hasznos, ugyanis intézmények, játszóterek közelében vannak, ott közvetlen közelről megfigyelhetik ezeknek a madaraknak a költését a családok, a gyerekek, iskolások, aminek környezetnevelő hatása lehet.

Az ötlet egy maroshegyi lakótól származik, aki felkereste ezzel a városrész önkormányzati képviselőjét. Az odúk a Gárdonyi Géza Művelődési Házban kapták végleges formájukat és külsejüket egy családi délutánon. A projekthez kapcsolódó következő esemény az odúkba beköltözött madarak gyűrűzése lesz majd.

A művelődési ház környékére, a Rádió lakótelepre, a Maroshegyi Óvoda és a Táncsics Mihály Általános Iskola udvarára, a Szent Kristóf Ház környékére és a Sóstó Vadvédelmi Központba is helyeztek ki odúkat, amiből összesen 30 darab készült.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek