1 hónapnál régebbi cikk

Figyeljünk a vesénk egészségére!
Figyeljünk a vesénk egészségére!

Ismeretterjesztő programra várták az érdeklődőket szombaton délelőtt a vese világnapjához a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. Zakar Gábor nefrológus főorvos tartott előadást a dialízisközpontban. 

A vese világnapján az egész világ a vesebetegekre figyel. Minden évben van fókusz téma. Idén ez az egyenlő mértékben történő hozzájutás, egyenlő esélyű gyógyszeres kezelés a vesebetegség kezelésében.

„A krónikus vesebetegségnek több szakasza van. Egészen attól kezdve, hogy még a veseműködés, a szűrőképesség normális. Ugye ezt az Egf érték jelöli a laborleletekben, de már akkor lehet fehérjevizelés, és így tovább, ami mutatja, hogy van vesesérülés. Tudjuk, hogy a magas vérnyomás, illetve a cukorbetegség az hosszú évek alatt úgy csökkenti a vesének a szűrőképességét, hogy az a későbbiekben dialízist igénylő állapottá alakul. Ezt az állapotot nevezzük krónikus vesebetegségnek” – mondta el Zakar Gábor, belgyógyász, nefrológus főorvos, a Szent György Kórház Dialízisközpontjának vezetője.

Zakar Gábor hozzátette, amikor a szűrőképesség jelentősen lecsökken, kb. 15 százalék alatti értékre, fel kell készülni vesepótlásra. Ebben tudnak segíteni a dialízisközpontban. A magas vérnyomás és a cukorbetegség mellett egyéb okok is vezethetnek a krónikus vesebetegséghez.

„Vannak a gyulladásos vesebetegségek, immun eredetű, illetve bakteriális, és vannak veleszületett bajok is, mint pl. a policisztás vesebetegség, aminek nagyon fontos a felismerése és gondozása, mert van egy nem túl olcsó gyógyszer, amivel jelentősen lehet csökkenteni a vesék romlását ebben az állapotban.”

Zakar Gábor azt is elmondta, aki dialízisre, művese kezelésre jár, annak hetente háromszor kell bejárnia a kórházba, alkalmanként négy órára. Egy átlagos testsúlyú embernek a szervezetében felhalmozódott méreganyagok eltávolításához ugyanis ennyi időre van szükség.

Borítókép: Madarász Dominik
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek