1 hónapnál régebbi cikk

Autizmus: közeleg a világnap, de mindig fontos az érzékenyítés
·Oktatásautizmus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
napidoktor.hu
Autizmus: közeleg a világnap, de mindig fontos az érzékenyítés
·Oktatásautizmus·Utolsó frissítés: undefined

Április 2-a az Autizmus Világnapja. Az Arany János Iskola a héten programsorozattal hívta fel a figyelmet az autizmusra. Az István Király Iskola pedagógusai érzékenyítő foglalkozáson vehettek részt. 

Az Arany János EGYMI Autista Intézményi Egysége tavaly indította el kezdeményezését, hogy gyógypedagógusaival időről időre felkeresnek egy-egy oktatási intézményt érzékenyítő programjukkal.

„A pedagógusoknak mi most olyan feladatokat, játékokat hoztunk, hogy átérezzék milyen az, amikor valaki autizmusban érintett. Megpróbáljuk őket egy picit autizmus szemüveggel ellátni, hogy ezeket a játékokat úgy csinálják végig, mintha ők maguk autizmusban érintettek lennének., és talán ezáltal formálódik egy picit a szemléletük. Így egy picit jobban érzékelik, hogy az autizmusban érintet gyermek hogyan érezheti magát egy 25-30 fős osztályban” – mondta el Iszákné Spiczmüller Marianna intézményvezető.

A héten az István Király Általános Iskola kilenc pedagógusának tartottak elméleti felkészítést, és gyakorlati érzékenyítést az Arany János Iskola gyógypedagógusai. Az intézmény több osztályában tanulnak autista gyermekek. Ahogy Krählingné Kovács Tünde igazgató fogalmazott:

„Mindig hangsúlyt fektetünk arra, hogy azok a gyerekek, akik autizmussal élnek, megkapják a fejlesztést, ha integrálhatók egy osztályba. Minden évben tisztázzuk a kollégákkal, hogy mi az, amiben tudnak segíteni ezeknek a tanulóknak.

Örültünk ennek a továbbképzésnek, és hogy egyáltalán tudunk erről beszélgetni, és főleg azokat a kollégákat hívtuk meg, akinek az osztályában van olyan tanuló, aki autizmussal él.”

Az érzékenyítő foglalkozás során az István Király Iskola tanítói, tanárai feltehették kérdéseiket a gyógypedagógusoknak, megoszthatták tapasztalataikat velük. A találkozás segítséget jelentett a résztvevőknek, hogy tudják, hogyan, milyen eszközökkel segítség az autista diákok mindennapjait. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek