Extrém korán indult idén az allergiaszezon
·Életmódallergia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Extrém korán indult idén az allergiaszezon
·Életmódallergia·Utolsó frissítés: undefined

Extrém korán kezdődött idén az allergiaszezon. Érdemes figyelmet fordítani a megelőzésre, ugyanakkor fenntartásokkal kell kezelni az egyes reklámokban megjelenő csodaszereket is. 

Az elmúlt időszak enyhe, tavaszias időjárása miatt több allergiát okozó növény pollenje már most megjelent a levegőben, így több mint egy hónappal korábban elstartolt az allergiaszezon.

Ezen az oldalon az látható, jelenleg mi az, ami a legtöbb problémát okozhatja, ide kattintva pedig mindenki azt tudhatja meg az ország mely pontján a legmagasabb jelenleg a levegőben mért pollenek koncentrációja.

Érdemes a tünetekre odafigyelni

Adott esetben ugyanis komolyabb gondot is okozhat az allergia - mondja az Országzászló téri patika főgyógyszerésze. "Azért is érdemes ezekkel az allergiás tünetekkel foglalkozni, mert, ha hosszú ideig ezzel nem törődünk, akkor ez az allergiás, gyulladásos folyamat könnyedén lejjebb húzódhat és akár egy allergiás- asztma is kialakulhat, ezért célszerű ezt mindenképpen kezelni!" - hívja fel a figyelmet Schneider Attila, gyógyszertárvezető.

Tehát ha valaki tisztában van azzal, mire allergiás, érdemes időben, még a szezon kezdete előtt kiváltani allergia elleni gyógyszert és a tünetek megjelenésekor elkezdeni szedni azt. 

A gyógyszerész óvatosságra int azonban a különböző, vény nélkül kapható orrspray-kel szemben.

Mint Scneider Attila mondja, egy-egy vény nélkül kapható csodaszernek ígért spray, könnyedén függőséget okozhat használójánál: "Ha mindenképpen orrspray-t akarunk használni, érdemesebb konzultálni a háziorvossal. Ő tud felírni olyan szert, amit akár hónapokon keresztül is lehet használni. Itt annyi a különbség, hogy amíg a nátha elleni orrspray azonnal hat és megszünteti az orrdugulást, ezek a gyógyszeres orrspray-k kicsit lassabban hatnak, 5-6 nap is kellhet nekik, viszont sokkal hosszabb ideig tudjuk használni őket, anélkül, hogy tönkretennék az orrnyálkahártyánkat."

Ugyan az allergiaszezon idén korábban kezdődött, a java még hátra van. A tapasztalat szerint a nyár közeledtével egyre többen fordulnak orvoshoz allergiás tünetekkel. Jelenleg a platán pollenkoncentrációja áll a legmagasabb tartományban, de a nyír, valamint a ciprus- és tiszafafélék is a közepes-magas szinten lehetnek. Ugyanakkor jelen van már a levegőben a fűz, a kőris, a juhar, a nyár, a gyertyán, a dió és az eperfafélék pollenje is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek