Alfa generáció és tradíció - népi kultúra a pedagógiában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
Alfa generáció és tradíció - népi kultúra a pedagógiában

Alfa generáció és tradíció címmel tartottak előadás-sorozatot a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégiumban. Az előadók egyebek mellett arra keresték a választ, hogy hogyan lehetséges beépíteni a népi kultúrát az alfa generáció nevelésébe.

Az Alfa generáció pedagógiai nevelése volt a témája annak az előadás-sorozatnak, amelynek a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium adott otthont, a Tavaszi Pedagógiai Szakmai Napok keretében. Az Alfa generációba azok a fiatalok tartoznak, akik 2010 után születtek, szinte egyidősek például az Instagram és az iPad megjelenésével, tehát ők azok, akik minden generációnál jobban vizuális, digitális, mobil, közösségi és globális generáció.

Az eseményt Mészáros Attila alpolgármester nyitotta meg, aki kiemelte, hogy nagyon fontos a hagyományok megőrzése, a múlt tisztelete és mindezt valamilyen formában át kell adni a fiatalabb generációnak.

"Székesfehérváron számtalan óvoda és iskola tartja ezt a hagyományt és nagyon jó volt látni, hogy például az országos diákparlamenten is az egyik ajánlás volt, hogy a néptáncot vegyék vissza azon sportok közé, amit egyébként heti két alkalommal elfogadnak, mint sporttevékenység" – mondta Mészáros Attila.

Balatoni Katalin, köznevelésért felelős helyettes államtitkár A népi kultúra lehetséges pedagógiai eszköztár az alfa generáció nevelésében? címmel tartott előadást a rendezvényen.

“Igyekszem rávilágítani arra, hogy a magyar kultúrának milyen pedagógiai értékei vannak a mai világban. Én is sok éven keresztül kerestem ennek a célját és funkcióját, magát az identitását, hogy vajon a XXI. század pedagógiájában, a XXI. századi életünkben milyen célja és szerepe lehet annak, hogy játszunk, énekelünk, hogy a saját anyanyelvünkön foglalkozunk a tanítványainkkal óvodában vagy akár iskolában. Ezt szeretném megmutatni, hogy mik ezeknek az eszközei, hova tudunk evvel eljutni” - fogalmazott Balatoni Katalin.

Balatoni Katalin hozzátette, hogy mindez túlmutat azon a szerepen, hogy a magyar kultúrát tovább örökítsük nemzedékről nemzedékre, hogy hogyan tudjuk mindezt eszközként a fejlesztésbe, az oktatásba teljesen tudatosan pedagógiai eszközként alkalmazni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek