Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adtak át Székesfehérváron
Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adtak át Székesfehérváron

Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén.

A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. A hazai ipari gázpiac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben – közölte a cég a portfolio.hu-val.

A Samsung cégcsoport tagjának számító Harman Székesfehérváron az autóipar számára elektronikai és akusztikai termékeket gyárt: erősítőket, navigációs rendszereket, fejegységeket és egyéb elektronikai eszközöket.

Az elektronikai óriás székesfehérvári Holland fasori telephelyén a Messer új technológiával kialakított nitrogéngenerátort helyezett üzembe, melynek köszönhetően javul az energiahatékonyság, hatékonyabban irányított a nitrogén leválasztása a levegőből, energetikailag gazdaságosabb az üzemeltetés – ismertették.

2024 első negyedévétől már a gyár területén átadott nitrogénüzemből biztosított az elektronikai termékek gyártásához szükséges nagytisztaságú nitrogén előállítása, ami kiváltja a gáz korábbi közúti szállítását, hozzájárulva a dekarbonizációs célokhoz.

„A teljeskörűen automatizált, távvezérelt üzemben a leginnovatívabb technológiákat alkalmazzuk az energiahatékony és környezetbarát működés érdekében. Az egy köbméter gázellátásra fordított fajlagos villamosenergia-felhasználás egyharmadára csökken a korábbi közúton beszállított nitrogén ellátáshoz viszonyítva” – hangsúlyozta Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz ügyvezető igazgatója.

Borítókép: Messer Hungarogáz Kft.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek