1 évnél régebbi cikk

Melyik csiszolófej jobb: a karbid vagy a kerámia?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Melyik csiszolófej jobb: a karbid vagy a kerámia?

Amikor elhatározod, hogy korszerűsíted a szalonod, és elkezded feltérképezni a csiszolófejeket, könnyen elveszhetsz a hatalmas kínálatban. A frézerek több évtizede hódították meg a kéz- és lábápolók, valamint ügyfeleik szívét. Ez idő alatt ez a piac is rengeteget változott, folyamatosan szélesedett a paletta újabb és újabb alapanyagú csiszolófejekkel. Érthető, ha kellő tapasztalat híján csak kapkodod a fejed, és nehezen tudsz dönteni. Ebben a cikkben két népszerű típust hasonlítunk össze: a karbid és a kerámia csiszolófejeket.

Mikor lehet szükséged karbid vagy kerámia csiszolófejre?

Frézer kiválasztása előtt azt a kérdést kell feltenned magadnak, hogy melyik munkafázist szeretnéd hatékonyabbá tenni vele? A kerámia és a karbid csiszolófej változatok alkalmazási területe nagy mértékben fedi egymást. Mindkettő rendkívül ellenálló, kemény és kopásálló. 

A választott típuson belül a fej kialakításának és erősségének a függvényében használhatod őket a géllakk színének a leszedésére, vagy komplett műköröm eltávolítására. Egyes darabokkal a bőrkeményedésektől lehet megszabadítani a bőrt, míg másokkal akár a kíméletesebb sánctisztítást is elvégezheted.

Hogyan dönts egyik vagy másik mellett?

Mivel nagyjából ugyanazokon a területeken alkalmazható a két eltérő alapanyagú csiszolófej, adunk néhány szempontot, ami megkönnyíti a választást.

  • A karbid frézereknek lamellás szerkezetű a felülete. A kis lyukacsok szélei meglehetősen élesek, ezért távolíthatók el velük még a legkeményebb műkörmök is. Viszont emiatt a tulajdonsága miatt nem dolgozhatsz vele a valódi körömlemez közelében, mert csúnya balesetet okozhat.
  • A karbid vagy a prémium minőségű volfrám karbid egy fémötvözet. Ha fémallergiás vendég érkezik hozzád, akkor kerüld ezeknek a használatát.
  • A kerámia cirkónium-oxidból készül, nem tartalmaz egyáltalán olyan anyagot, ami aktivizálná a fémallergiát
  • Felülete a kívánt mértékben recés, de nem porózus. Ezért biztonságosan dolgozhatsz vele kezdőként is.

Érvek mindkét alapanyag mellett

Munka közben nem melegszenek fel. Akár több vendéget is kiszolgálhatsz egymás után, nem kell várnod, míg a csiszolófej újra használható lesz. A folyamatos rezgés erősen megterhelné a csukló ízületét, de mivel nem továbbítják a rezonálást, így kevésbé fárad el a kezed nap végére. 

Hosszú az élettartamuk. Persze ezt befolyásolja az is, hogy milyen munkafolyamatokra használod. Jobban kopik, ha műkörmöt formázol vele, mintha géllakkot csiszolsz, de így is ritkábban kell cserélned, mint a hagyományos csiszolófejeket.

Nézz körül a Csiszolofejek.hu webáruházban, és ismerd meg a többi csiszolófejet is. Egy helyről beszerezheted az összes szükséges frézert, ráadásul a klasszikus megjelenésű csiszolófejek mellett találsz színes darabokat is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek