2 évnél régebbi cikk

Online konferencián vitatták meg az otthonápolás legújabb európai trendjeit
·Egészségegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
KDRIÜ
Online konferencián vitatták meg az otthonápolás legújabb európai trendjeit
·Egészségegészség·Utolsó frissítés: undefined

A Hocare2.0 Interreg projekt II. Regionális online konferenciájára 2021. május 5-én került sor.

Az eseményt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel (KDRIÜ) együttműködve azzal a céllal szervezte meg, hogy a résztvevő szakembereket megismertesse a nyílt innováció és a közös értékalkotás (co-creation) módszertanának alkalmazása terén szerzett európai trendekkel, legfrissebb hazai és nemzetközi gyakorlatokkal.

Továbbá gyakorlati példákon keresztül mutassa be a projektben közreműködő 6 ország jó gyakorlatait és tapasztalatait arról, miként segítheti a közös értékalkotás módszertana az innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztését az otthonápolás, otthongondozás területén. Európa népessége elöregszik, ezért egyre nagyobb a hiány az időseket gondozó szakdolgozókból. Ezért szükség van az egészségügyi és szociális ellátás folyamatainak digitalizálására.

A konferencia első angol nyelvű részében a jó gyakorlatok bemutatása zajlott előadások, workshop formájában. Bemutatásra került a Globodemic Technologies magyar KKV által kifejlesztett eszköz, amely a csonttörések gyógyulását segíti, illetve a törések rehabilitációs idejét csökkenti.

„A csontritkulás a 75 év fölötti korosztály egyharmadát érinti, így ők jobban kitettek a csonttöréssel járó baleseteknek. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a gyógyulási folyamatot, úgy a csonttörést elszenvedett beteg, mind az őt ápoló segítő is figyelemmel kövesse.” - mondta Bende Csaba, a Hocare2.0 projekt vezető partnerének, a KDRIÜ projektmenedzsere.

Egy másik alkalmazást, amely a szüleiket vagy nagyszüleiket gondozó segítők számára készült, Jan Schneider, Prága 4. kerületi Önkormányzat Szociális Intézetének vezetője ismertette. Sokan informális segítőként gondozzák idős szüleiket vagy más családtagjukat, ami miatt kiesnek a munkából.

A szolgáltatás számukra nyújt segítséget, hogy visszatérhessenek a munkaerő piacra, ha már mentesülnek gondozási kötelezettségeik alól. Az új szolgáltatás variálja a formális és informális gondozási/ellátási formákat és ezek váltakozásával biztosítja, hogy a családtagjaikat ápoló segítők kapcsolatban maradjanak a munka világával, illetve visszakerüljenek a munkaerő piacra.

A konferencia második, magyar nyelvű részét a nyílt innováció és a közös értékalkotás irányzatainak szentelték, elsősorban olyan hazai jó gyakorlatok megosztásával, amelyek a KKV-k számára nyújtanak ösztönzést a végfelhasználók bevonásával fejlesztett innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez.

Az Európai Unióban számos olyan kezdeményezés létezik, amelyekkel az otthonápolási/gondozási termékek vagy szolgáltatások fejlesztését és telepítését támogatják. (pl. European Network of Living Labs, Living & Care Labs, D-Care Labs). Ezek a hálózatok a közös értékalkotás módszertanával megvalósuló, felhasználó központú innovációkat ösztönzik, ahol a közös értékalkotással történő termék- és szolgáltatásfejlesztés teljes folyamata, a kezdetektől a befejezésig, az érdekeltek és a végfelhasználók bevonásával történik.

A konferenciát moderált panel beszélgetés zárta. A panelban közreműködő meghívottak: Bódi Zsuzsanna, szenior stratégiai tanácsadó (ENOLL); Kis Márton, egészségügyi innovációs szakértő, Semmelweis Egyetem (EMK); Csizmadia István, szakmai vezető (OKFŐ); dr. Gyergyák Ferenc, főtitkár (TÖOSZ) egyetértettek abban, hogy az egészség ipar egy olyan szektor, ahol a négyes helix (végfelhasználók, üzleti, kutatási, és közszolgáltató) szereplők együttműködésének és a nyílt innovációnak kulcs szerepet kell kapniuk a szakmapolitikai ajánlások kidolgozásakor, amikor az uniós és hazai források, új támogatási konstrukciók (pályázati felhívások és/vagy kiemelt projektek) tervezésére, módosítására, vagy megnyitására kerül sor, hogy ezáltal ösztönözzék és elősegítsék az otthonápolási innovatív termékek és szolgáltatások létrehozását és elterjedését.

A panel szakértői hangsúlyozták, hogy a jövőbeni cél az otthonápolási/gondozási szolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítása, minőségük fejlesztése és költséghatékonyságuk fokozása, amihez elkerülhetetlen a szociális és egészségügyi ellátások folyamatainak és protokolljainak, valamint a megvalósításukhoz szükséges technológiai innovációk együttes újragondolása.

További információk a projektről:
https://www.interreg-central.eu/Content.Node/HoCare2.0.html
http://www.kdriu.hu/hocare-2-0/
https://okfo.gov.hu/

This project is co-funded by the European Union under the Interreg Central Europe Programme.
A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek