2 évnél régebbi cikk

Nyári rohanás – Felére csökkent az esküvői szezon hossza
·Életmódesküvő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Pexels
Nyári rohanás – Felére csökkent az esküvői szezon hossza
·Életmódesküvő·Utolsó frissítés: undefined

A járvány előtt akár nyolc hónapig is tartott a lakodalmak szezonja, idén azonban a tavaszi korlátozások és az újabb fertőzéshullámtól való félelem miatt 3-4 hónapra zsugorodott a lakodalmak megtartásának időintervalluma.

Csilla és vőlegénye még 2020 első hónapjaiban, a járvány hazai megjelenése előtt határozta el, hogy 2021 nyarán összekötik életüket. A koronavírus hazai megjelenése, a szigorító intézkedések és az előző év esküvői szektort érintő tapasztalatai alapján házasságkötésük dátumát nagyon is tudatosan július végére tervezték, számolva azzal, hogy 2020-ban is a nyár elejétől volt lehetőség lakodalmakat tartani. A kiválasztott helyszínt, a bérelni kívánt ruhát lefoglalták, a gyűrűket megvették, azonban minden másban csak elvi döntést hoztak, vagyis ugyan megtalálták a számukra szimpatikus szolgáltatókat, ám nem foglalták le őket. Az idei év eleje ugyanis megint nem kedvezett az esküvői szektornak, a harmadik hullámban újra tilos volt lakodalmakat tartani, csak a kis létszámú, polgári házasságkötésekre volt lehetőség.

Május utolsó napjaiban aztán zöld utat kaptak a lakodalmak, Csilláék pedig villámgyorsan foglalták le azokat a szolgáltatókat, akiket szerettek volna. Gyakorlatilag az ő példájuk egyfajta etalon, hogyan kell, hogyan lehet jól és eredményesen eljárniuk a pároknak a járvány miatt alaposan megváltozott helyzetben, amennyiben klasszikus, vendégekkel megtartott lakodalmakat szeretnének.

  

Sokan kivártak és az utolsó pillanatoban szervezték meg idén nyári esküvőjüket

pixabay.com/Free-Photos

Sokan cselekedtek Csilláékhoz hasonlóan, sőt, rengetegen még inkább a kivárásra játszottak, hiszen az esküvői helyszínek lefoglaláséval is kivártak május végéig. Az esküvői szezon egyértelműen szűkebb lett, nem csak a májusig tartó lakodalom-stop miatt, hiszen a párok úgy számoltak, amennyiben ősszel újabb hullámmal támad a járvány, várhatóan ismét tilos lesz nagy létszámban lakodalmakat tartani. A korábban akár 8 hónapig tartó szezon így három-négy hónapba zsúfolódik össze, ami nem kevés kompromisszumot kíván pároktól és szolgáltatóktól egyaránt. Az első ilyen kompromisszumot gyakran már a nagy nap dátumának kitűzésekor meg kell hozni.

- Egyértelműen érzékelhető a pároknál, hogy tartanak az újabb korlátozásoktól, így szeretnék minél előbb megtartani esküvőjüket, most úgy fest, az idei esküvői szezon június és szeptember közé zsúfolódik be – árulta el érdeklődésünkre Nagy Roland, a sukorói Gémeskút Étterem vezetője -. Ennek megfelelően már nem csupán a klasszikusnak számító szombati és a szintén kedvelt pénteki napokon rendeznek esküvőket, idén nagyon sokan csütörtökön vagy vasárnap tartják lakodalmukat. Nálunk is több olyan esküvő lesz, melyekre ezeken a napokon kerül sor, augusztusban például lesz olyan csütörtökünk, amikor kettő esküvőre is sor kerül nálunk. A párok igényeinek palettája elég széles, jellemzően a rendelkezésre álló keret dönt arról, milyen is lesz az esküvő.

A székesfehérvári Diófa Étterem profiljában  heti egy szombati esküvő rendezése szerepel. Ahogy Madler László, az étterem tulajdonosa elmondta, az idei időpontjaik 90%-át még 2020-ban lefoglalták a párok, majd idén a fennmaradó időpontok is gyorsan gazdára találtak. Június elejétől, a lakodalmak engedélyezésétől aztán felpörögtek az események, a pároknak (ahogy fenti példánkban Csilláéknak is) minimális idő alatt kell megszervezniük a nagy napot. Ahogy László tapasztalta, a szervezés nehézségei azonban messze nem merülnek ki a szolgáltatók kiválasztásában.

- Érezhető a bizonytalanság az esküvőkre meghívott vendégek részéről is, sokan félnek attól, hogy zárt térben kell huzamosabb idei együtt lenniük olyanokkal, akiket esetleg korábban nem is ismertek, hiszen ne feledjük, a menyasszony és a vőlegény oldaláról érkező vendégek egy része korábban még sosem találkozott. Eddig a tendencia azt mutatta, hogy a meghívottak nagyjából 10%-a nem jön el az esküvőkre, ez a szám a koronavírus megjelenése óta felkúszott 15-20%-ra. Ugyanakkor az is látható, akik nem jönnek el, azok a járvány miatt teszik ezt, remélem, hamarosan túl leszünk ezen az időszakon és minden visszaállhat a korább kerékvágásba.

A járvány miatt besűrűsödött szezonban nem ritkák a csütörtöki és vasárnapi lakodalmak sem

pixabay.com/Pexels

Visszatérve a klasszikus péntek/szombat időszak kitolására, erre nem csupán a szűkebb idei szezon miatt van szükség. Sokan ugyanis a járvány miatt vagy elhalasztották tavalyra tervezett egybekelésüket, vagy pedig a polgári szertartást ugyan megtartották, ám a nagy lakodalmat csak most, az idei nyáron tartják meg. Ezek miatt a szolgáltatóknak az újabb megrendelések mellett a csúsztatott esküvőknek is helyet kell találniuk a naptárban. Grósz Szabolcs esküvői filmeket készít, elismert és keresett szakember, akinek szintén szembesülnie kellett a tavalyról idénre halasztott szertartások, lakodalmak naptárba illesztésének problémájával.

- Talán nem túlzok, ha azt mondom, nagy a keveredés jelenleg ebben a szektorban, egyrészt a tavalyról halasztott esküvők, másrészt a szűkebb idei szezon miatt. Gyakorlatilag feleződött az esküvői szezon hossza, de a csúsztatások miatt jelentősen nőtt az esküvők száma. A tavasszal négy olyan házasságkötésen is filmeztem, ahol a lakodalmat majd csak most, a nyári hónapokban tartják meg, ezt egyáltalán nem nevezhetjük optimálisnak. A párok félnek az újabb hullámtól és ezzel a szigorításoktól, így október beköszöntéig nagyüzem várható, utána viszont egy nagyobb szünetre van kilátás. A jelenlegi helyzet ráadásul szerintem nem nevezhető egyedinek, valószínűleg a félelem még sokáig megmarad a párokban, így akár hosszabb távra is átalakulhat az esküvői  szezon hossza és intenzitása.

A családiasabb házasságkötések kerültek előtérbe

pixabay.com/ANURAG1112

Juhász Tímea smink- és kozmetikus mester hasonló tapasztalatokat szerzett, ugyanakkor a korábbiakhoz képest más területen is tartós változásokra számít.

- A korlátozások miatt az esküvői előkészületek szinte teljes egészében az online térben zajlanak. Ez a rész eddig is erős volt, de az esküvőkiállítások elmaradásával még hangsúlyosabb lett. Az esküvőkiállítások nagyon hasznos rendezvények, az ifjú párok egy helyen és egy időben akár az összes. általuk igénybe venni kívánt szolgáltatást megtalálták. Azonban az online szervezése erősödése akár a kiállítások végleges elmaradását is jelentheti. Szintén változás, hogy korábban sok olyan felkérés volt, amikor a helyszínen készítettük el a menyasszony és a családtagok sminkjét, ez általában a nagy lakodalmak esetén volt jellemző. Most mindenki inkább bejön a szalonba, a költséghatékonyabb megoldást választva. Teljesen érthető ez a változás, tapasztalatom szerint megnőtt a meghittebb családi szertartások iránti vágy.

 Az esküvői szektorban tehát egyértelmű a változás, átalakulás, mely a házasulandókat és szolgáltatókat egyaránt érinti. Ami bizonyos, a változást egyfajta megújulásként kell kezelniük az érintetteknek, hiszen Magyarországon az elmúlt években folyamatosan emelkedett a házasságkötések száma, 2020-ban 67 301 frigyet jegyzőkönyveztek. Az idei évben a halasztások miatt ez a szám várhatóan tovább növekedik majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek