2 évnél régebbi cikk

Nem aszfaltdzsungel lesz a Budai út - Piac tér kereszteződésében, a Vörösmarty térnél
·Zöldvirág·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Nem aszfaltdzsungel lesz a Budai út - Piac tér kereszteződésében, a Vörösmarty térnél
·Zöldvirág·Utolsó frissítés: undefined

A kereszteződés korábbi cserjés szigeteire hétfőn délelőtt lekerült a geotextília és köves feltöltés, ám egy, a közösségi médiába felkerült kép miatt többen azt gondolták, hogy leaszfaltozták a területet.

Összesen 235 tő növény kerül majd a 43,39 négyzetméternyi felületre a Vörösmarty térnél található járdaszigetekhez. A munkálatok véghajrájában hétfő délelőtt a szakemberek lefektették a területre a geotextíliát és a kavicsréteget.

Ez a kombináció elsőre - főként messzebbről - akár aszfaltnak is tűnhet, így nem véletlen, hogy az egyik székesfehérvári Facebook-csoportba bekerült kép láttán sokan felháborodtak, és a zöld terület "aszfaltdzsungelesítését" kifogásolták.

Ahogy eddig nézett ki a Vörösmarty téri kereszteződés

Google Maps

A Városgondnokság tájékoztatása szerint azonban alaptalan a félelem: a kereszteződés hamarosan szebb lesz, mint a korábbi, cserjével fedett időszakában. Ezeken a területeken ugyanis úgynevezett kavicskertet alakítanak ki. Vagyis a geotextíliás rétegre érkezik nyolc centiméter vastagságban kulé kavics, így gazosodni sem fog a terület, végül pedig a gyönyörű évelő növények, amelyek kitűnően bírják a városi környezetet és az akár szárazabb, csapadékmentesebb időszakokat is.

A 235 tő növény között olyan szépségek lesznek majd, mint a piros virágú cickafark, őszirózsa, törpe kokárdavirág, sásliliom, levendula, zsálya, varjúháj és pálmaliliom, melyek egész évben gyönyörködtetik az arra járókat.

Hogy milyen lesz a végeredmény?

Talán jó példa lehet a Berényi útnál vagy a Liget sornál kialakított körforgalom beültetése. Szép lesz! Feltéve, ha mindenki vigyáz a növényekre, nem tapossák el és tépik ki őket, ahogy sajnos a város más pontján már megtörtént.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek