9 hónapnál régebbi cikk

Elhunyt Szakál Antal képzőművész
·Kultgyász·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Elhunyt Szakál Antal képzőművész
·Kultgyász·Utolsó frissítés: undefined

Életének 90. évében elhunyt Szakál Antal Pro Urbe, Pro Civitate és Príma-díjas képzőművész és tanár.

Szakál Antal 1933-ban született Cservenkán, Nyugat-Bácskában egy kis tanyán. Családjával 1944-ben telepítették be Magyarországra. Életük a Somogy-Tolnai dombság lankái között szelíden megbúvó somogyi falucskában, Szorosadon folytatódott. Főiskolai diplomáját Pécsett szerezte meg földrajz-rajz szakon, mellette párhuzamosan később elvégezte a testnevelés szakot is.

Frissdiplomásként került a dégi Festetics-kastélyban működő Hunyadi János Nevelőotthonba, ahol nyolc éven át tanította, nevelte a magára maradt, elhagyatott sorsú gyerekeket és Görögországból elhurcolt fiúkat. Fiatalon került fel Székesfehérvárra, ahol először a Járási Sportbizottságban töltött be fontos szerepet, majd több évtizeden keresztül tanította a  tanította a diákokat a művészet és a mozgás szeretetére. Szakál Antal hatvanesztendős pedagógusi pályafutása és számtalan köztéri alkotása, domborműve, történelmi arcképcsarnoka megannyi örökbecsű ajándék Székesfehérvár polgárainak.

A pedagógus, festőművész rendhagyó életútja példa minden magában elhivatottságot érző ember számára. Az életművével, a közösségért tett cselekedeteivel példát mutató Tanár úr, Tóni bácsi emléke az alkotásaiban, a tanítványai és a művészetkedvelők szívében és a székesfehérváriak közös emlékezetében él tovább. Emlékét megőrizzük.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók