9 hónapnál régebbi cikk

A Fehérvári Versünnep döntősei Petőfi nyomába eredtek
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A Fehérvári Versünnep döntősei Petőfi nyomába eredtek

Szabadság, szerelem! – a Petőfi Emlékév kapcsán ez a hívógondolata a XI. Székelyföldi Varga Sándor Verstábornak Csíkcsomortánban.

Tíz napon át székelyföldi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai és az anyaországból érkezett fiatalok – köztük a Fehérvári Versünnep döntősei – mélyíthetik el tudásukat a többek mellett Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával megvalósuló program keretében. Mihályi Magdolna, a tábor főszervezője, az alapító Varga Sándor özvegye kiemelten fontosnak tartja, hogy ma már a teljes Kárpát-medencei magyarságból érkezhetnek fiatalok, akik ezzel is megerősítik identitásukat. Az ideérkező fiatalok és a tábor vezetői segítségével – ahogy Varga Sándor megfogalmazta – hidat építünk magyar és magyar között.

A nyitó gálán színpadra léptek a Hargita Néptánc Együttes utánpótláscsoport és a Csíkcsomortáni Magyarok Nagyasszonya néptánccsoport fiataljai, majd az est Kubik Anna, a tábor szakmai vezetője köszöntőjével és a hagyományos tábortűzzel zárult.

Petőfi nyomában címmel Borbély-Kiss László pedagógus vezetésével egy egész napos kiránduláson ismerkedhettek meg hétfőn a táborlakók a költő tragikus halálának történetével.
A csatát megelőző napon Székelykeresztúrra érkező Petőfi Sándor emlékét őrző múzeum relikviáival, a néphagyomány által megőrzött események sorával, majd a Fehéregyházán lezajlott ütközet – erre a köznyelv segesvári csataként emlékezik – sorsfordító pillanataival is megismerkedhettek, ahol Bem tábornok serege nem tudott ellenállni az osztrák-orosz túlerőnek, s amely Petőfi Sándor hősi halálával végződött.

A tíz nap során a fiatalok Kubik Anna, a tábor szakmai vezetője, a magyar líra egyik első számú gondozója, valamint Ráckevei Anna és Rubold Ödön színművészek segítségével verseket tanulhatnak és elemezhetnek.

A Fehérvári Versünnep a Fehérvár Médiacentrum társadalmi felelősségvállalási programjának fontos alappillére, melyet Székesfehérvár Önkormányzatával, a Székesfehérvári Egyházmegyével, valamint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házzal együttműködésben idén 13. alkalommal szerveztek meg. A tavaszi döntő minden versmondója részvételt nyert a Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek