6 hónapnál régebbi cikk

Új helyszínen lesz idén a Fehérvári Töklámpás Fesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Steven Van Elk
Új helyszínen lesz idén a Fehérvári Töklámpás Fesztivál

Ha október vége, akkor jönnek a tökök! A Fehérvári Töklámpás Fesztivál idén a Bartók Béla térre költözik. Ne legyetek faragatlanok: gyertek minél többen tökkel, hogy legyen mit szemügyre venni október 29-én.

Egy év kihagyás után új helyszínen tér vissza a Fehérvári Töklámpás Fesztivál, ami idén sem jöhetett volna létre Fehérvár Médiacentrum nélkül. Az időpont azonban változatlan: október utolsó vasárnapja, ami a legközelebb esik halloweenhez. Idén ez a nap október 29. lesz, a helyszín pedig a nemrég alaposan megújult Bartók Béla tér.

A rendezvény továbbra is ingyenes, a lényeg az, hogy legyünk minél többen. De ezúttal is pontosan annyi látnivaló, vagyis töklámpás lesz, amennyit magunkkal hozunk a térre. Azaz ha mindenki csak bámészkodni jön, akkor legjobb esetben is egymást tudjuk csak méregetni, amit bármelyik hétköznapon egyébként is megtehetünk a Fő utcán sétálva. A jelszó tehát egyértelmű és változatlan:

Ne légy faragatlan és hozz magaddal legalább egy töklámpást!

Minél többen jöttök tökkel, annál több lesz a látnivaló és annál hangulatosabb lesz a fesztivál. A jóképű és kevésbé jóképű tököket lehetőleg a könyvtár lépcsőjére és az előtte található térköves területre helyezzük. Így sokan odaférhetnek és meg tudják alaposan nézegetni a mesterműveket, ráadásul a mécsesektől nem kaphatnak lángra a fával borított padok és a szintén fából készült színpad sem. Mutatjuk a pontos helyszínt:

Pontosan mi lesz a menetrend?

A rendezvény 17 órakor kezdődik és 19 órakor ér véget. A két időpont között bármikor lehet érkezni és hazamenni, igény esetén akár többször is. A kifaragott töklámpásokért felelősséget nem vállalunk, mindenki figyeljen a sajátjára. Lopni nem ér, akármennyire is jól sikerült egy-egy darab! A 19 óra után otthagyott tököket a Városgondnokság eltávolítja (értsd: a kukában végzik). Ha valamit árusítani jönnél, például villogó lufit vagy bármi ehhez hasonló szülőkeserítőt, inkább ne is gyere! Ez a rendezvény nem erről szól, és meg fogunk kérni, hogy távozz.

És ha rossz idő lesz?

Nem lesz. De tegyük fel, hogy mégis. Egy kis eső nem a világ vége, ráadásul október végén majdhogynem normális. Az esetleges csípős hideg, némi nyirkosság és köd pedig csak fokozhatja a halloweeni hangulatot. Ha orkán sújtotta térség lesz a Bartók Béla tér, akkor a rendezvény elmarad, kis eső esetén azonban majd az egész hóbelevanc beköltözik az árkádok alá. Tehát az időjárás miatt idén sem ér otthon maradni.

Lesz valami újdonság?

Elképzelhető... De erről most még sokat nem akarunk (tudunk) elárulni. Legyen elég annyi, hogy felbukkanhatnak a rendezvényen a halloweeni hangulatot fokozó rémséges teremtmények és lények is, akikkel akár közös fotót is lehet majd készíteni.

Aki pedig teljesen ki akarja maxolni a tökös élményt, okvetlenül térjen be október 29-én a Fő utcai Damniczki Cukrászdába, ahol a töklámpás fesztivál napján meg lehet kóstolni a narancsos-sütőtökös fagyit, a sütőtökös lattét, a cukor-, liszt-, és tejmentes sütőtökös-narancsos monodesszertet, a tökmagos-sütőtökös-vérnarancsos tortaszeletet, a sütőtökös macaront és a sütőtökös-tökmagos boszorkány pogácsát. Ráadásul a teljes fogyasztás árából a fesztivál napján mindenki 10 százalék kedvezményt kap, aki töklámpással a kezében érkezik a cukrászdába.

Hol érdemes tököt és faragáshoz szükséges eszközöket beszerezni?

A halloweeni tököt ilyenkor jóformán bárhol meg lehet vásárolni. De ha ránk hallgattok, akkor az Oázis Kertészetben mindenképpen megnézitek a választékot, ahol a tökfaragáshoz nélkülözhetetlen szerszámokat is be lehet szerezni.

Náluk ráadásul egész hétvégén (október 27-29.) tökfaragó versenyt tartanak, melyen a legjobban sikerült tökfejek készítői értékes díjakat kapnak. Vasárnap este pedig a kész remekművet hozd el a Bartók Béla térre, hogy mindenki megcsodálhassa. Részleteket az Oázis versenyéről ezen a linken találhatsz.

Van még valami, amit érdemes tudni?

Most nincs. Érdemes követni Facebookon a rendezvény oldalát és az eseményt is. Ha valami váratlan dolog történik, ezeken a felületeken fogjuk közölni.

Én még nem voltam tökfesztiválon. Milyen lesz?

Valami ilyesmire számíts, csak ezúttal a Bartók Béla téren:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek