5 hónapnál régebbi cikk

Jövő héten indul a fizetős Facebook és Instagram
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/DimaSolomin
Jövő héten indul a fizetős Facebook és Instagram

Egy hónapja még csak felvetés volt, hogy a közeli jövőben a Meta fizetős opciót ad közösségi platformjaihoz. Most viszont már az indulás dátuma is ismert.

Megtörtént a hivatalos bejelentés a Meta részéről, mely szerint a Facebook és az Instagram havi előfizetéses elérhetősége Európában, így hazánkban is november 6-án indul. Az indulás dátumával nem sokat vártak, már legalábbis ahhoz képest, hogy a hivatalos előrejelzés és előzetes bejelentés közel egy hónapja történt a Meta részéről. Noha az is igaz, hogy maga az előfizetéses rendszer bevezetése nem a Meta saját döntése volt. Sokkal inkább egy külső nyomás általi kényszer volt, melyet az európai döntéshozók erőltettek a közösségi platformra. Ennek előzményeiről egy hónapja már írtunk:

Kapcsolódó
Érkezik a fizetős Facebook és Instagram?

A Meta ismét elérkezettnek látta az időt, hogy elővegye és belengesse a fizetős Facebook lehetőségének hírét. Vajon lesz fizetős Facebook?

A hivatalos részletek szerint a Facebook reklámmentes verziójának havi előfizetési díja 10 euró lesz, mely hozzávetőlegesen 3820 forintnak felel meg. Ezért az összegért azonban csak a webes böngészőn keresztüli használat esetén kapunk reklámmentességet. Amennyiben okostelefonos alkalmazáson keresztül is szeretnénk élvezni a reklámok nélküli lehetőséget, akkor már 13 eurót kell havonta leszurkolnunk ezért a lehetőségért (4970 forint). Ennek oka abban keresendő, hogy ebben az esetben az alkalmazás-áruházak jutalékát a Meta áthárítja az előfizetőkre.

Hogy ez kinek éri meg, és hogy a fenti összegért lesz-e kereslet a közösségi platformra az már egy másik kérdés. Nyilván a Meta nem fog kardjába dőlni, amennyiben az előfizetői számok nem lesznek magasak, hiszen ennek a rendszernek a bevezetése nagy részben csak egy kényszer szülte opció. Bár azon sem lepődnénk meg, ha az előfizetések magas száma átlépné a Facebook ingerküszöbét, aztán ebből a Facebook újabb profitot termelne. Azonban amíg ez nem így lesz, addig marad az ingyenes lehetőség, mely esetben maradnak a reklámok is.

Érdekes adalék ugyanakkor, hogy a Meta előfizetés tekintetében külön kezeli a Facebook- és az Instagram-fiókokat. Így tehát külön-külön lehet reklámmentességet kérni a két közösségi platform használatakor. A fenti összegek csak a Facebookra értendőek.

Az Instagram fióknál a havi előfizetési díj netes böngészős verzió esetében 6 euró, míg okostelefonos applikáció esetében 8 euró lesz. Azonban 2024. március 1-ig ezt az összeget nem kérik el az Instagram-felhasználóktól. Valamiféle indulási akció keretében ezt az időszakot tekinthetjük beetetési szakasznak is.

Az előfizetések tekintetében annyi megkötése van a Metának, hogy az csak 18 év feletti felhasználóknak lesz elérhető, így a fiatalkorúaknak, no meg azoknak, akik nem akarnak havidíjat fizetni marad a reklámokkal teletűzdelt Facebook és Instagram.

Poll#74: Te hajlandó leszel fizetni?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek