5 hónapnál régebbi cikk

Új buszmenetrend, a Bakony utca bekötése az elkerülő útba, a volt Depónia-terület hasznosítása - online fogadóórát tartott a polgármester
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Új buszmenetrend, a Bakony utca bekötése az elkerülő útba, a volt Depónia-terület hasznosítása - online fogadóórát tartott a polgármester

Többszáz kérdés érkezett ezúttal is Cser-Palkovics András polgármester online fogadóórájára, a többségük - ahogy rendszerint - most is közlekedéssel, útfelújításokkal, tömegközlekedéssel foglalkozott, de többen érdeklődtek arról is, mikor történik meg a Bakony utca bekötése az elkerülő útba.

A 2023. november 22-i, szerdai online polgármesteri fogadóóra kérdései és válaszai közül válogattunk, és mind a kérdéseknél, mind pedig a válaszoknál csak a lényeget emeltük ki:

- Szeretném megkérdezni, hogy a Romkert melletti járda felújítása, karbantartása tervben van-e. Sajnos igen leamortizálódott, feltöredeztek a kövek, a fehérebb kő nagyon csúszós, kis eső, hó mellett, és hát már nem is olyan szép így.

- Jogos a felvetés, valóban időszerű a felújítás. Elkezdtük az előkészítést, hogy mibe kerülne a járda megfelelő színvonalú és anyaghasználatú felújítása és mielőbb megvalósítjuk a beruházást.

- Régi vesszőparipám, a főutcai inda felől érdeklődnék ismét. Továbbra sem világít, egyre rosszabb állapotban van. Annyit észrevettem, hogy a virágóra előtt részen idézetek kerültek a helyére. Várható végre valamilyen végleges megoldás a teljes Főutcára vonatkozóan? Az eredeti elképzelést (ami igazóból soha nem valósult meg) továbbra is nagyon jó dolognak tartom, amiben nagy lehetőségek vannak, kár lenne érte.

- Egyetértek, valóban nagy lehetőségek lettek volna az eredeti elképzelésben, de sajnos ez a műszaki megoldás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Már megvan az új elképzelésünk a meglévő állapot kiváltására, sőt a forrás is rendelkezésre áll a kivitelezéshez. Optimális esetben 2024 őszén, de legkésőbb 2025-ben megvalósításra is kerül majd az új inda, reméljük ezúttal a városlakók megelégedésére.

- Mikor számíthatunk a Bakony utcai összekötő kiépítésére Maroshegy irányába illetve az elkerülő fele? Nagy szükség lenne rá. Az alsóvárosi réten történő ligetesítés elkészült, aminek nagyon örülünk, de úgy láttam, hogy a tervekben benne van az is, hogy mellette fog elhaladni az autóút, ami összekötné Maroshegyet, Palotavárost és az elkerülőt. Kaphatnék erről bővebb információt, hogy mikor kezdik meg ennek kiépítését?

- Terv, engedély rendelkezésre áll, minden szükséges előkészítő munkát elvégeztünk, az Önkormányzat ugrásra készen áll és a Várost megillető Uniós források megérkezése után azonnal indítjuk a közbeszerzési eljárást és a projektet.

- Mostanában nem jártam arra, de, lehet, hogy még aktuális a kérdés: a Zichy ligeti úgynevezett "ügyvédsoron" én évtizedek óta hiányolom, hogy nincs közvilágítás a fák-bokrok HÁZ FELŐLI oldalán. A rossz minőségű járdával együtt kimondottan kellemetlen, főleg a tócsákat kerülgetni nagyobb esőzések során a sötétben. 

- Ezekben az utcákban nincs műszaki probléma a közvilágítással, hanem a gyönyörű fák lombozata alájuk nőt. A fákat nem szeretnénk csonkítani. A Zichy ligetnél viszont magát a járdát szeretnénk jövőre felújítani.

- Érdeklődni szeretnék, hogy az írók utcáiban megnövekedett autóforgalmat lehet-e valamilyen megoldással csökkenteni? A magánorvosi központ újabb és újabb épületek, házak megvásárlásával, több rendelési lehetőséggel több és több személyautót vonz. Nem telik el hét, hogy valaki útbaigazítást ne kérne az említett helyhez. Emellett a nagy közlekedési sebességről még szót sem ejtettem.

- A problémát magunk is érzékeljük és egyetértünk. Ma egy megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz az is hozzátartozna, hogy a szolgáltató biztosítja a parkoláshoz szükséges helyeket is. Sajnos ezt a mai jogszabályi környezetben az önkormányzat nem követelheti meg a beruházóktól.

- Szeretném megkérdezni, hova nyújthatunk be kérvényt fekvőrendőr építésére az Udvarhelyi utcába. 20km/h max. sebesség van érvényben az utcában, de sajnos sokszorosával száguldanak az autók. Az utcában egyre több a kisgyermek, és félő, hogy idő kérdése csak, hogy mikor lesz belőle baleset.

- A fekvőrendőr kihelyezését a települési képviselővel kell egyeztetni, és a lakók többségének ezirányú akarata esetén kerülhet sor forgalomcsillapító küszöb telepítésre, kiemelten a közvetlenül érintett ingatlantulajdonosok véleményének figyelembevételével.

- Móri úti felújítás kapcsán a Honvéd utca móri út kihajtását nagyon balesetveszélyesen sikerült megoldani. Elvették a védett sávot nem lehet belátni a parkoló kocsik miatt plusz a Honvéd utca végére tettek egy keskenyítőt. Kérdés most még esetleg változtatnak rajta?

- Megvizsgáljuk a felvetést, és ha valóban szükséges néhány parkolóhely felülvizsgálatával javítunk a helyzeten.

- Érdeklődnék, végül kapunk-e gyalogátkelőt a Zámoly utcába?! Sok kisgyerek jár ott iskolába, és a Zámoly utca felújítása előtt jeleztem már a problémát több helyen, Önnek is, azóta sem történt ezügyben semmi. Bár igyekeztem megtanítani a körültekintő közlekedésre a kisfiamat, csak egyszer ne mérje fel jól a helyzetet, és tragédia történhet. Hova kellene még fordulnom?

- A Zámoly utcában a Fecskeparti utcánál elkészült egy gyalogos-átkelőhely és a hozzá tartozó közvilágítás terve, a hatósági engedélyeket tavaszra beszerezzük. A jövő évi költségvetésben pedig tervezni fogjuk ennek a kivitelezését.

- A volt Depónia területének hasznosításával kapcsolatban korábban Ön is érdeklődött a lakosság véleményéről. Most én érdeklődnék, hogy mikorra várható a munkálatok elkezdése, valamint mikor vehető majd birtokba a frissen kialakított terület?

- Ahogy jeleztük is, a hosszú távú hasznosítás tekintetében kértünk javaslatokat az emberektől, és szerencsére rengeteg érkezett is. Pénzügyi kérdés is, hogy mit és mikor tudunk majd megvalósítani. Rövidebb távra a Városgondnokság elkészített egy parkolóépítési tervet, közvilágítással, a burkolat rendezésével. Ezt szerepeltetni fogjuk a 2024-es költségvetésben. Jövőre szeretnénk is megnyitni ennek alapján a parkolót.

- Mikor fogják az új buszmenetrendet bemutatni?

- A menetrend-bővítés első ütemét terv szerint november végén fogjuk bemutatni. 

Az online polgármesteri fogadóóra minden kérdését és az arra adott válaszokat az alábbi két Facebook-poszt alatt lehet elolvasni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek