3 hónapnál régebbi cikk

Január 27-én kísérik utolsó útjára Dr. Lukács Lászlót
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Január 27-én kísérik utolsó útjára Dr. Lukács Lászlót

Fájdalmas veszteség érte Székesfehérvár közösségét, 2023. december 29-én elhunyt Dr. Lukács László néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szent István Király Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa.

Lukács László 1974-től volt a Szent István Király Múzeum néprajzkutatója, ahol feleségével, dr. Demeter Zsófiával egy időben kezdtek el dolgozni. 1984-2006-ig néprajzi osztályvezetőként, majd 2007-től főtanácsosként dolgozott, 2008-tól az intézmény főmuzeológusa volt.

Dr. Lukács László fő kutatási területe Közép-Európa néprajza, népi építészete, a tanyák, a szőlőkultúra, a népszokások, a történeti mondák, a céhes ipartörténet, az iparosok hagyományai, valamint a Kárpát-medencei táj- és népkutatás volt. Évtizedek óta meghatározó alakja volt a múzeumnak, távozásával fájó űrt hagyott maga után. A neves szakembert Székesfehérvár Önkormányzata és a Szent István Király Múzeum saját halottjának tekinti.

Dr. Lukács Lászlótól 2024. január 27-én, szombaton 11 órakor vesznek végső búcsút a Budai Úti Református Templom Urnatemetőjében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók