2 hónapnál régebbi cikk

Ez a szombat nem a fehérvári csapatoké volt
Fehérvár Médiacentrum fotója
MÁV Előre SC
Ez a szombat nem a fehérvári csapatoké volt

A Vidi kora délutáni zalai vereségét követően késő délután és este egymás után szenvedett vereséget a saját bajnokságában a MÁV Előre női röpicsapata, az Alba kosárlabda együttese és a FEHA19 jégkorong alakulata.

Az alapszakasz utolsó mérkőzése előtt egyszerű volt a MÁV Előre Foxconn számára a női röplabda Extraligában: ha 3-0-ra vagy 3-1-re nyer Nyíregyházán, akkor a 2. helyen zár a rájátszás előtt, ha 3-2-re, akkor a 3. helyen, minden más eredmény csak a 4. pozíciót. Nos, ahogy ezek után kell, úgy hozta le rendkívül magabiztos játékkal 25-14-re és 25-15-re az első két szettet a fehérvári egylet, aztán valami történt a fejekben, mert először szépített egy 25-15-ös simázással, majd egalizált egy 25-19-es, végül pedig nyert is 3-2-re egy 15-10-es játszmával! Így sikerült egy agyonnyert mérkőzést elbukni, először fejben, majd a pályán is.

Hasonló szituáció már többször előfordult a Lokival, ám most ennek komoly közvetlen negatív hozadéka az ezzel elszalasztott 2. hely és egy kedvező, az esetleges fináléig pályaelőnyt jelentő helyzet. Annál is inkább érthetetlen ez a szituáció, mert a kék-fehérek telis-tele vannak rutinos, sok nagy csatát megélt, válogatott, exválogatott kiválósággal, akik éppen az ilyen meccseken szokták a különbséget jelenteni. Most ők is zavarodottan, fejben lenullázódva játszottak az első elvesztett szettet követően. Sorozatban elrontott nyitások, feladások és támadásbefejezések, elcsapkodott labdák, és rossz sáncok sorozata jellemezte az első két szettben még szárnyaló alakulat produkcióját.

Ezzel a szinte hihetetlen összeomlással és verséggel a Szent Benedek vagy az UTE helyett éppen a Nyíregyházát fogták ki a negyeddöntőben Lukasz Przybylak hölgyei, ahol a pályaelőny még meglesz, ahogy az esély is a legjobb 4 közé jutásra, azonban utána már szinte biztosan a címvédő és idén még hibátlan Vasas jönne az elődöntőben, pályahátrányban, ami már sokkal inkább megoldhatatlan feladat, mint pályaelőnyben bármelyik másik ellenfél. 

Összefoglalva a lényeget: ezzel a mostani lefagyással a bajnoki fináléba jutás erőteljes esélye elúszott és ha sikerül eljutni legalább a bronzmeccsig, ott ugyancsak várhatóan pályahátrányban kellene bravúrt végrehajtani az éremszerzés érdekében.

A negyeddöntő összecsapásaira a versenykiírás értelmében február 18-án, 22-én, 26-án (és ha kell, március 1-jén és 5-én) kerül sor.

Hat győzelem után ízlelhette meg újra a vereség ízét a férfi kosárlabda NB I felsőházában az Arconic-Alba Fehérvár. Alejandro Zubillaga alakulata a szeszélyes, de otthon mindenkire veszélyes Egis Körmend vendégeként kapott ki egy végletekig kiélezett, az utolsó másodpercekben eldőlő összecsapáson 103-98-ra. Nagy katasztrófa nem történt, mivel az Alba mögött elhelyezkedő csapatok is mind vereséget szenvedtek, így velük szemben, hét körrel az alapszakasz zárása előtt továbbra is hat meccsre elegendő előnye van (!) a tabella 2. helyén, kettővel lemaradva a listavezető Falco mögött. 

Talán ez az óriási előny is ott van már néha kicsit a fejekben, igaz, szombaton este sem ezen múlott, mivel szó szerint az utolsó másodpercekig nyílt volt a derbi. A végleges fordulópont 23 másodperccel a zárás előtt jött el, amikor Chambers faulttal együtt dobott kosarat, ám kihagyta a bónusz büntetőt az egyenlítésért, az Alba pedig erre rosszul reagálva sportszerűtlen faultot követett el, Dickey vétette a hibát, ezzel gyakorlatilag eldöntve a mérkőzést, mivel mindkét büntetőt a hazaiak bedobták, majd utána ők jöhettek, de Barnett is odacsapott, az újabb két büntető szintén behullott a gyűrűbe...

Mint általában minden gyengébb meccsen, a kulcsemberek közül néhányan kicsit visszafogottabb produkciót nyújtottak, ennek ellenére volt 10 pontos előnye az Albának a 3. negyedben, de most nem állt össze úgy a folytatás, mint sokszor már hasonló szituációban, nem jött a megszokott acélos hajrá, pontosabban a Körmend volt egy fokkal jobb, összeszedettebb, mint előtte, egyénileg is nagyon ült Tolbert 31 pontos, 10 lepattanós dupla-duplája, ezek jelentették ezen a szoros meccsen a végső különbséget.

Vojvoda volt ezúttal a legjobb 29 pontjával, amiből 24-et triplából szerzett, ami egészen extra teljesítmény, nyolc trojkát nagyon ritkán dobnak még a legnagyobb sztárok is. Megtette a magáét a döntő rontása ellenére 19 pontos Chambers, a 16-ot szóró Roberts, 12-vel záró Barnett és a 10 egységet termelő Philmore is, de Dickey-től a rosszkor elkövetett fault mellett a 9 pont és a hozzá mérten szerény, 7 lepattanó nem csúcsteljesítmény, mint ahogy a 12 ponton felül Barnett és Philmore produkciója sem bizonyult annak. 

A következő körben, már hazai pályán az NKA Universitas Pécs ellen lehet javítani, február 10-én, szombaton 17.00 órakor.

A hab a keserű tortán a FEHA19 jégkorong csapatának 5-3-as hazai veresége az egyébként jóval esélyesebb Csíkszereda ellen, ám ha azt vesszük, hogy két nappal korábban a  "kisvolán" legyőzte a címvédő Gyergyói HK-t, kicsit szomorkodhatunk.

A véghajráig kiválóan tartotta magát Anatolij Bogdanov társulata, 12 perccel a vége előtt még 3-2-re vezetett Farkas, Dobos és Blasko góljaival, de nagyon megnyomta a véghajrát az székelyföldi alakulat, amely szűk 4 perc alatt fordított és nyert. Egy pontot azért érdemelt volna az akadémiai csapat, amely ezzel már biztosan a 10. helyen fejezi be az alapszakaszt.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek