2 hónapnál régebbi cikk

Állandó megújulásban: elindult a házasság hete
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Pexels
Állandó megújulásban: elindult a házasság hete

Tizenhetedik alkalommal ünnepeljük rendezvénysorozattal a házasságkötéseket. Ha valaki még a nagy nap előtt áll, jó, ha tudja, mi szükséges az anyakönyvvezető előtti házasságkötéshez. 

A Házasság hete rendezvénysorozat idei mottója az „Állandó megújulásban”. Akik szeretnének házasságot kötni, van néhány teendőjük a nagy nap előtt. Először be kell menniük a Polgármesteri Hivatalba, hogy találkozzanak az anyakönyvvezetővel, aki anyakönyvi szakvizsgával rendelkezik, és a házasságkötés végén kiadja a házassági anyakönyvi kivonatot, az esküvő utáni első munkanapon pedig bejegyzi a házasságkötés tényét az elektronikus anyakönyvbe, majd központi nyilvántartásba átvezeti a házasok családi állapotát. Magyarországon csak az anyakönyvvezető előtt lehet érvényesen házasságot kötni.

"A házasságkötés, hogy létrejöjjön, szükséges a pároknak előtte a Polgármesteri Hivatalban szándékbejelentési nyilatkozatot tenni. Ekkor egy jegyzőkönyv készül. Ilyenkor kiválasztjuk a házasságkötés tervezett időpontját a párok egyeztetése alapján. A párok nyilatkoznak arról, hogy a házasságkötésnek nincs törvényi akadálya. Mi lehet ez? Akadály lehet az, amikor a házasulandóknak még jogerősen nem került kimondásra a válása, tehát addig újabb házasságot nem lehet kötni"- mondta el Losonczi Csabáné anyakönyvvezető. 

A házasságkötési életkor a törvény szerint minimum 16 év. 16 és 18 év között gyámhivatali engedélyre van szükség. Az anyakönyvvezető előtt nyilatkozni kell arról, hogy milyen nevet viselnek majd a a házasulandók a házasságkötés után. A szándékbejelentéskor a születendő gyermek nevéről is nyilatkozni kell. Törvény szerint nem köthető házasság bizonyos napokon, így január 1-jén, húsvét vasárnap és hétfőn, május 1-jén, pünkösd vasárnap és hétfőn, augusztus 20-án, november 1-jén, október 23-án, december 24-e és 26-a között, valamint július 1-jén.

"2023-ban 491 házasságkötés volt, 2022-ben 415, 2021-ben 361. Tehát Székesfehérváron ez emelkedő tendenciát mutat. A legtöbben a Hiemer házban szeretnének házasságot kötni. A Hiemer ház a belváros egyik kiemelkedő épülete, nagyon népszerű a házasulandók körében. Ott biztosítottak a fotózási lehetőségek, a technikai feltételek és a humán erőforrás is."

Losonczi Csabáné hozzátette, nemcsak a városból, a vármegyéből, hanem az ország távolabbi pontjairól és érkeznek Székesfehérvárra házasulandók. Mint mondja, a nyár kiemelt időszak házasságkötés terén, a május, június, július, augusztusi időpontok hamar elfogynak. Aki tavaszi, nyári esküvőt szeretne, annak célszerű minél hamarabb szándéknyilatkozatot tenni a Polgármesteri Hivatalban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek