2 hónapnál régebbi cikk

Három évtizedes működésének egyik legnehezebb évét zárta a HEROSZ Fehérvári Állatotthona
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/fehervariallatotthon
Három évtizedes működésének egyik legnehezebb évét zárta a HEROSZ Fehérvári Állatotthona

A rászoruló állatok helyzete nem változott, ugyanakkor a drasztikusan megnövekedett energiaárak kigazdálkodása szinte tarthatatlan anyagi helyzetet eredményezett, a tartalékok kimerültek. Ennek ellenére az állatmentő tevékenység tekintetében szép eredmények születtek – olvasható a 2023-as összefoglalójukban.

A tavalyi évben is eredményesen működött az örökbeadás a HEROSZ Fehérvári Állatotthonában. 354 állatnak – 194 macskának és 160 kutyának – találtak szerető otthont, több állatot az eredeti gazdájához juttattak vissza, míg átteleltetés, gyógykezelés után öt sünt engedtek vissza a szabad természetbe.

Az ivartalanítás hiánya miatt továbbra is sok a felesleges szaporulat, a bekerült kutyák fele 1 év alatti, a cicák 60 százaléka 3 hónap alatti kölyök volt tavaly, valamint a macskák helyzete is egyre súlyosbodik.

A beérkezett ebek kevesebb mint harmadában volt chip annak ellenére, hogy ez 2013 óta kötelező. Egyértelmű, hogy az állattartók ellenőrzése nagyon hiányzik a hazai állatvédelemből – tartalmazza a jelentés. Az is olvasható, hogy összesen 270 állat ivartalanítását és 47 egyéb műtétet végeztek el, sok balesetes állatot kezeltek.

A helyi HEROSZ-szervezet számos programot szervezett mind a városban, mind az állatotthonban 2023-ban. Sikeresen folytatódott az iskolákban a Gyermektagozat, ismét teltházas volt a nyári napközis tábor, voltak adománygyűjtő napok, illetve több cég szervezett önkéntes napot és támogató akciót az Állatotthon javára. A menhely ismét kapcsolódott a szeptemberi Székesfehérvári Civil Naphoz és sikeres volt az októberi Állatok Világnapja rendezvény is a Belvárosban.

A jelentés ugyanakkor azt is írja, hogy a Fehérvári Állatotthon pénzügyi mérlege veszteséges volt, a menhely a végső tartalékait élte fel 2023-ban.

Széles támogatói bázisuk van, Székesfehérvár Önkormányzata is több alkalommal rendkívüli támogatást biztosított, ennek ellenére az óriási áremelkedések okozta növekvő kiadásokat nem tudják fedezni. A rezsi tekintetében sem lakossági, hanem intézményi-gazdasági kategóriába sorolják a szolgáltatók az Állatotthont, ami szintén nehéz helyzetet eredményezett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek