2 hónapnál régebbi cikk

Készíts otthon madáretetőt!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/brenkee
Készíts otthon madáretetőt!

Az otthoni madáretető készítése nemcsak egy kreatív hobbi, hanem olyan remek elfoglaltság is, amely összeköthet téged is a természettel.

Ahogy a városok egyre nagyobbra nyújtóznak, és ezzel párhuzamosan az élőhelyek zsugorodnak, egyre fontosabb szerepet játszik a madáretetők elhelyezése a kertekben és az udvarokban. 

Ezek a kis ételkínálók nem csupán segítenek a madaraknak élelemhez jutni az ínségesebb időszakokban, hanem sokkal élénkebbé és kedvesebbé is teszik a környezetünket.

A téli madáretetéssel sok madáréletet mentesz meg!

Tálalj fel a madaraknak finom fogásokat, amelyeket a Mentool.hu téli madáreleségek oldalán tudsz beszerezni. A fekete napraforgó, a speciális téli magkeverék vagy a cinkegombóc, mind-mind nagyon jó választás ahhoz, hogy különösen a zord téli idő beköszöntével támogasd a kisebb-nagyobb szárnyasokat az egészségük megőrzésében és a nehéz körülmények túlélésében.

Az előre elkészített magkeverékekben olyan összetevők vannak, amelyek nagyon hasznos tápanyagokkal látják el a nálunk áttelelő sok fajt. A zsírokra, rostokra és fehérjékre minden szervezetnek szüksége van. Télen, főleg a városi környezetben, ahol egyre kevesebb a természetes környezet, sokkal kevesebb tápanyaghoz jutnak a madárkák.

Finom és éltető falatok

Egy, a kertbe vagy az udvarra kirakott saját készítésű madáretetővel a szűkösebb ételkínálat idején sokat teszel azért, hogy tavasszal ismét hangos madárcsicsergéstől legyenek zajosak a nappalok. Nem is gondolnád, hogy mennyire egyszerű is madáretetőt készíteni. 

Úton-útfélen találhatsz a kertes részeken, erdőkben leesett ágakat, növényi részeket, amelyeket remekül felhasználhatsz ahhoz, hogy kilyukaszd, és felkötözz rá egy cinkegombócot. Ezeket szokás még zsírgombócnak is nevezni, mert általában így olyan remek, tápanyagokban gazdag élelemhez juthatnak hozzá a madarak, mint a zsír, a napraforgómag, a magvak, esetleg gyümölcsdarabok vagy mogyoró. 

Hasznosítsd újra az anyagokat!

Természetesen bonyolultabb szerkezeteket is összedobhattok, akár a gyerkőcökkel is közösen. Nagyon jó móka ez ám egy este vagy egy hétvégén is. A Mentool.hu webáruházban kéziszerszámokat vagy szerszámgépeket is találsz a folyamatok hatékonyabb elvégzéséhez.

Hidd el, a műanyag palackoknak sem feltétlenül a szemétben vagy a szelektív gyűjtőben kell végezniük. Egy másfél vagy két literes műanyagpalackból kiváló madáreleséget kínáló edény készíthető. Csupán ügyesen vágd ki az oldalát, tegyél bele finom madárétkeket, és rögzítsd jól egy arra alkalmas helyre kívül. Ha folyamatosan feltöltöd egészen addig, amíg már találnak maguknak elég ennivalót a kismadarak, nagyon sokat tehetsz a környezet egészségének megőrzéséért.

Akár egy madáretető elkészítésével és rendszeres töltésével is madárkák százainak életét teheted könnyebbé. Ráadásul még a színpompás madárforgatagot is mindig figyelemmel kísérheted az ablakból.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek