2 hónapnál régebbi cikk

Fontos három pontot szerzett a Vidi, kettőt elhullajtott a Volán, oda a Loki pályaelőnye
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mátay Balázs
Fontos három pontot szerzett a Vidi, kettőt elhullajtott a Volán, oda a Loki pályaelőnye

A közvetlen riválisok elleni győzelmek mindig sokat érnek, így a Fehérvár FC labdarúgóinak vasárnapi sikere a Debrecen ellen is komoly fegyvertény. Nem volt ennyire szerencsés a Volán hokicsapata, idegenben két pontot elhullajtott, s csak egyet nyert. A MÁV Előre női röpisei is kikaptak.

Két idegenbeli siker, a Kisvárda és az MTK elleni győzelmek után hazai pályán is három ponttal mutatkozott be a tavaszi etap 4. körében, összességében a labdarúgó NB I (OTP Bank Liga) 21. fordulójában a Fehérvár FC. Bartosz Grzelak alakulata a kiváló DVSC-t verte Christensen büntetőből szerzett találatával 1-0-ra, így tovább stabilizálta dobogós pozícióját.

A mérkőzés komoly taktikai csatát hozott, a Vidi hazai pályán sem esett neki ellenfelének, sőt, enyhén fogalmazva is visszafogottan, a hátsó stabilitásra alapozva focizott, mintha idegenben játszott volna. Magára húzta a debrecenieket, akik próbálkoztak is becsülettel, de nem tudtak mit kezdeni a piros-kékek taktikájával.

Alig fél óra elteltével aztán hirtelen megélénkült a meccs, mivel egy fehérvári támadás végén a büntetőterületre egy csel után betörő Katonát Baranyai felvágta a vonalon, Andó-Szabó játékvezető pedig a 11-es pontra mutatott. 

Némi vita után Stefanelli állt a labda mögé és elvégezte talán minden idők egyik legpocsékabb büntetőjét. Gyakorlatilag a középen álló Megyeri kezébe emelt, mivel a vendégek kapusa sokáig várt, nem dőlt el, az argentin támadó pedig gyengén az ölébe pöttyintett. Christensen, aki nagyon el akarta végezni a 11-est, rendkívül dühösen mutogatott Stefanellinek, ám pillanatok múlva kiderült, nincs rá oka, lévén az éles szemű VAR-os egység kiszúrta, hogy a lövés előtt belépett már az egyik debreceni a 16-os területére. Valóban, kb fél lábfejjel. Andó-Szabó újra rúgatta a büntetőt, amihez most már Christensen állt oda és be is varrta a jobb sarokba, Megyeri ezen is rajta volt, de kiválóan helyezte a norvég középpályás, nem lehetett védeni.

Az első félidőben már nem változott az eredmény, mivel Tóth Balázs hatalmasat védett Bárány közeli, jól helyezett, erős fejesénél. A Vidi portása hihetetlen reflexxel és gyorsasággal leért a bal alsó sarokba tartó labdára, ritkán látható nagy bravúr volt!

A második játékrészben sem változott sok minden, a Vidi nem nagyon akart, a Debrecen pedig nem tudott mit kezdeni ellenfelével. Egy Dzsudzsák szabadrúgás utáni lövést kellett Tóthnak védenie, majd Szuhodovszky bal alsóba tartó lövését tolta a kapufára a hazaiak hálóőre.

A hajrára beállt Sigér és Gradisar is, akinek elvileg a kezdőben a helyük, de Grzelak úgy döntött, elég lesz nekik ezen a meccsen bő fél óra, miközben az első bálos Berkit állította a támadósorba, először kezdőként,  hogy 57 perc alatt alig érjen labdába. Kellenek a "fiatalpercek", ez rendben van, de annyira nem jó csapat ez a Vidi, hogy minden meccsen elbírja, hogy akad, aki kiviszi egy órára megsétáltatni a mezét, amúgy a játékhoz nem sokat tud hozzátenni. A fokozatos terhelés jegyében ezeknek a srácoknak kezdetben a meccs végén kellene 10-15 perces lehetőséget adni, majd fokozatosan növelni a játékperceiket és a terhelésüket.

Bartosz Grzelak komoly kockázatot vállal, hogy ilyen mértékben dobálja őket a mélyvízbe. Zalaegerszegen látszott, hogy nekik ez a mellény még nagy ebben a formában, de aztán a három győzelem során nem lett baj a szerepeltetésükkel, igaz, a zalaihoz képest nem voltak annyian és annyit játékban a tinik közül, mint ott. 

Ez az újabb 3 pont nagyon jól jött a Vidinek, mert a DVSC-t 10 pontra leszakította, a Puskás Akadémia pedig hiába ütötte ki 6-1-re az MTK-t, nem tudott öt pontnál közelebb jönni a 3. helyezett piros-kékekhez, akik a 22. fordulóban, február 24-én, szombaton 15.00 órakor a DVTK vendégei lesznek Diósgyőrben (Miskolcon), ahol újabb komoly csata vár rájuk.

A BL-indulást és a kedvezőbb playoff-pozíciót jelentő 2. helyért folytatott versenyfutásban 4 pont előnnyel várta a Red Bull Salzburg előtt az ICEHL alapszakaszának 46. fordulójában esedékes innsbrucki vendégjátékát a Hydro Fehérvár AV19. A vasárnap esti ütközetben a Volán hokisainak nem volt szerencséjük, mivel hosszabbításban 3-2-re kikaptak, ezért pedig csak egy pont jár, ami fontos, de most ennél többre számítottak a szurkolók, lévén a Salzburg simán 4-0-ra verte a Vorarlberget, így 2 pontra felzárkózott.

A tiroli összecsapáson a frissebbnek tűnő hazaiak az első harmadban kétgólos előnyre tettek szert, amit a második játékrésztől feljavuló fehérváriak komoly munkával egy emberhátrányban ütött McGauley és egy Atkinson góllal a hajrára kiegyenlítettek. A lélektani előny ekkor már a Volán oldalán volt, de a hosszabbításban ismét élesebbek voltak az Innsburck játékosai, akik meg is szerezték a 2 pontot érő találatot.

Kiss Dávid együttese szerdán (február 21.) 19.15-kor Ljubljanában javíthat. 

A női röplabda Extraliga negyeddöntőjének első összecsapásán ismét kiütközött a MÁV Előre Foxconn Nyíregyháza-fóbiája, így simán kikapott 3-1-ra, így minden tekintetben hátrányba került az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.

Lukasz Przybylak alakulata nagyot küzdött, de 23-20-ról és 24-22-nél két szettlabdáról is képes volt elbukni az első játszmát és ez végzetesnek bizonyult, a fejekben megborult az egyensúly, nagyon simán elment 25-14-re a második játékrész, majd már hiába kapta össze magát a harmadikra, s hiába vezetett 9-8-ig, jött az újabb lefagyás és a 0-6-os szériával máris 9-14 lett, ahonnan már nem tudott felállni a MÁV Előre Foxconn, 25-22-re elment ez is.

Oda a pályaelőny, válószínűleg a maradék önbizalommal együtt, innen nagyon nehéz lesz felrázni a társaságot. A következő mérkőzésre február 22-én, csütörtökön 18.00 órakor kerül sor a Continental Arénában, Nyíregyházán.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek