1 évnél régebbi cikk

Deepfake: megtévesztő videók a neten
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Deepfake: megtévesztő videók a neten

A technológia ott tart, hogy ma már a valódihoz akár megtévesztésig hasonlító videós tartalmakat is létre lehet hozni. És ehhez még csak hollywoodi videótrükk mesternek sem kell lenni.

A deepfake kifejezést a netes szlengben olyan multimédiás tartalomra használják, melyet a digitális képi és hangi anyag manipulálásával hoztak létre. Ezek többnyire olyan valóságosnak tűnnek, mintha tényleg azok lennének. De nem!

A látvány annyira hiteles, hogy az bizony alkalmas akár a multimédiás tartalomfogyasztó megtévesztésére is. Azonban azt is láthatjuk, hogy hasonló effektekkel a hollywoodi filmek napi szinten bombázzák a moziba járókat. A határ az átverés és a valóság kiterjesztése között nagyon keskeny.

Hogy a deepfake mennyire nem a profi filmes szakma sajátja, azt azonban jól mutatja az is, hogy ezeket a megtévesztő videókat jellemzően a neten saját erőből kinevelődő lelkes és tehetséges amatőrök készítik. Szándékaik túlnyomórészt nem tisztességtelenek. Sőt, akadnak kifejezetten viccesnek szánt, poénos deepfake videók is, de ugyanígy léteznek a komoly megtévesztés, csalás kategóriájába eső esetek is.

Kapcsolódó
Ne dőljünk be a facebookos átveréseknek!

Az emberi természet hiszékeny. Még akkor is, ha az, amit a neten látunk égbekiáltó baromság. Ki hinné el, hogy egy menő, amúgy közel kétszázezres elektromos roller csak 699 forintért lehet a miénk?

Egy-egy ilyen videó elkészítéséhez igen fejlett szoftverek állnak rendelkezésre, melyekkel megdöbbentően hiteles álvideókat lehet létrehozni. A szoftverek segítségével egy beszélő ember szájmozgását könnyűszerrel rámásolhatják egy másik személy arcára. Mindezt úgy, hogy a néző ebből szinte semmit sem vesz észre. Napjainkban annyira profi szintre tökéletesítették az ilyen videó manipuláló szoftverek tudását, hogy szinte megkülönböztethetetlen az eredetitől.

A deepfake veszélye pontosan abban rejlik, hogy a manipulált videóról utólag szinte lehetetlen megmondani, hogy az valós vagy manipulált-e. Hozzáértő videószerkesztők, gyakorlott videóelemzők sok-sok tapasztalati úton szerzett tanulás után persze már fel tudják ismerni a deepfake videókat, de ez még így sem egyszerű.

A videón Morgan Freeman beszél, vagy mégsem?

A deepfake napjainkban a közösségi médiában terjed a legjobban, mely erős közösségi tudat formáló hatása révén, komoly veszélyeket hordoz magában. Ennek megakadályozására a Twitter,  a Facebook és a Microsoft is olyan mesterséges intelligencia által támogatott rendszereket fejleszt napjainkban, melyek képesek a deepfake videók kiszűrésére és azokat, akár a feltöltés pillanatában blokkolni is képes lesz majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek