10 hónapnál régebbi cikk

Felgyorsulhat az elektromos autók terjedése
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/GoranH
Felgyorsulhat az elektromos autók terjedése

Hamarosan Székesfehérváron is eljöhet az idő, amikor már csak zöld rendszámos új autókkal találkozhatunk a márkakereskedésekben. Az elektromos hajtás hajnala a vége felé közeledik, hamarosan jöhet a gyors darabszám emelkedés.

Az egyik vezető autómárka székesfehérvári forgalmazója már kiértesítette korábban új gépjárművet vásárló ügyfeleit (köztük engem is), hogy amennyiben szeretnék meglévő benzines személyautójukat újra cserélni, még most tegyék meg, hamarosan ugyanis már csak részben vagy teljesen elektromos hajtású személyautókkal találkozhatnak a márka kínálatában.

Mindez egy olyan folyamat kezdete, mely jelentősen felgyorsíthatja az eddig is stabilan emelkedő számot produkáló elektromos autók forgalomba helyezését. Bő egy éve már foglalkoztunk az elektromos autók darabszámával, most újra megnéztük, mennyit emelkedett a számuk egy esztendő alatt. Ez jó viszonyítási alap lehet a jövőre nézve, ennél ugyanis gyorsabban növekvő darabszámra számíthatunk.

Ahogy 2022-es cikkünkben megírtuk, az akkor forgalomban lévő négymillió autóból 47 859 rendelkezett zöld rendszámmal. Ez az adat a 2022 márciusi állapotot tükrözte, ezt követően lassan, de folyamatosan emelkedett az elektromos autók száma. A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága által vezetett kimutatása alapján az idén év elejére az elektromos meghajtású, zöld rendszámos gépjárművek száma 65 187-re emelkedett, vagyis nyolc hónap alatt közel tizennyolcezerrel nőtt a számuk. Május végére tovább emelkedett ez a szám, a legfrissebb adatok szerint 72 913 zöld rendszámos gépjármű van az utakon.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi frissítése alapján egyébként a hazai gépjármű állomány száma 4 094 129 darab, így könnyen kiszámolható, hogy a tisztán elektromos autók aránya 1,76 százalék, vagyis még mindig nem éri el a 2 százalékot. Ugyanakkor egy éve ez az arány 1,2 százalék volt. Az emelkedés tehát mérhető, és ha a márkakereskedésekből lassan tényleg kikopnak a fejlesztésükben már szinte teljesen felfüggesztett vagy egyes területeken minimalizált belső égésű motorok, akkor ugrásszerű változás következhet.

A jelenleg forgalomban lévő elektromos gépjárművek közül egyébként 29 478 Budapesten, 43 435 pedig vidéken van bejegyezve, a környezetkímélő motorkerékpárok 392, a tisztán elektromos gépkocsik 40 513 darabbal képviseltetik magukat a listán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek