7 hónapnál régebbi cikk

Megnyílt a Munkácsy Székesfehérváron kiállítás a Szent István Király Múzeumban
·Kultkiállítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Megnyílt a Munkácsy Székesfehérváron kiállítás a Szent István Király Múzeumban
·Kultkiállítás·Utolsó frissítés: undefined

Újabb nagyszabású kiállításnak ad otthont a Szent István Király Múzeumban: a Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon 77 alkotás tekinthető meg 11 kiállítóteremben. A kiállítás 2024. január 14-ig látogatható.

A Pákh Imre magángyűjteményéből válogatott műalkotások között 64 festményt és 8 grafikai munkát tekinthetnek meg az érdeklődők a Munkácsy-életműből, valamint más alkotók Munkácsyról készített festményei, illetve Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobra is helyet kapott a kiállítótermekben.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármester a megnyitón elmondta, hogy a tárlat méltón sorakozik fel a kulturális életünket koroktól és nemzetiségtől függetlenül meghatározó mestereket bemutató rangos kiállítások közé.

"Egy világszínvonalú gyűjtemény érkezett Fehérvárra fantasztikus festményekkel. Amikor az ember elővesz egy tankönyvet, könyvet, rengeteg Munkácsyt lát, ahogy televízióműsorokban és a közösségi médiában is, és most azokat a festményeket, amelyek ott a középpontban vannak, itt láthatjuk Székesfehérváron" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András. 

Pákh Imre 2009-ben azzal a céllal hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a festőművészt és alkotásait. 

„Nagy öröm, hogy ez a sok ember átéli ezt a missziót. Munkácsy csodákat alkotott, és büszkék lehetünk, hogy olyan történelmi személyiségek művei hordozzák a magyarságot, mint ő” – fogalmazott Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke, majd hozzátette: a kiállításon hamarosan köszönthetik az ötmilliomodik látogatót. Átadta a jelenlévőknek Pákh Imre üdvözletét is, akinek a magángyűjteményéből létrejöhetett a tárlat.

A látogatók a kiállítóterek elött Munkácsy Mihály életútját, művészi pályájának legfontosabb mérföldköveit, valamint archív fotográfiákat láthatnak. Az érdeklődőket Boros Judit a Munkácsy Alapítvány kurátora vezette körbe.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgató kiemelte, néhány évvel ezelőtt csak álmodozhattak arról, hogy ilyen nagy volumenű kiállításoknak adjon otthont a főépületük, ám az Árpád-ház programnak köszönhetően ma ez az álom beteljesült.

A Rendház épület felújításának jelentőségéről szólt Székesfehérvár országgyűlési képviselője is a megnyitón. Vargha Tamás kiemelte, hosszú évekkel ezelőtt kezdték meg a programot, aminek köszönhetően ma itt lehet a kiállítás ebben a gyönyörű épületben.

Különleges fehérvári tárgy is látható a tárlaton: a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. "Ybl Ervin hagyatékából került a Szent István Király Múzeum tulajdonába a karosszék, és a Budenz-házban volt eddig látható" - mondta el Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója, aki kiemelte, hogy büszkén fogadták a kiállítást, és örömmel dolgoztak az elmúlt napokban a termek berendezésén.

A kiállítás 2023.szeptember 16-tól egészen 2024. január 14-ig tekinthető meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek