3 hónapnál régebbi cikk

A Munkácsy-kiállítás ötmilliomodik látogatóját köszöntötték Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A Munkácsy-kiállítás ötmilliomodik látogatóját köszöntötték Székesfehérváron

Válogatás Pákh Imre gyűjteményéből című tárlaton szerdán délután köszöntötték a 2005-ben indult vándorkiállítás ötmilliomodik látogatóját, a szabadbattyáni Csuti Gabriella gyógypedagógust.

Gyanútlanul lépett be a Szent István Király Múzeum Rendház épületébe szerda délután Csuti Gabriella, aki a Munkácsy-kiállításra érkezett. A Szabadbattyánban élő gyógypedagógus igencsak meglepődve tapasztalta, hogy maga a gyűjtemény tulajdonosa, Pákh Imre és Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, valamint a Mukácsy Mihály Alapítvány elnöke, Fásy Ádám és Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója fogadja a Látogatóközpont bejáratában azzal a hírrel, hogy ő a 2005 óta úton lévő Munkácsy-kiállítás ötmilliomodik látogatója.

„Nagyon meglepődtem, de nagyon örülök” – ezek voltak az első szavai, amikor közölték vele a jó hírt. Mint mondta: „Hetek óta készültem, hogy eljövök és megtekintem a kiállítást. Az, hogy ezek a képek együtt, itt vannak elérhető távolságra, kihagyhatatlan volt számomra. Pedagógusként, magánemberként is úgy vélem, élni kell ezzel a lehetőséggel, hogy Munkácsy festményeit élőben is minél többen megtekintsék” – mondta Csuti Gabriella.

„Csoda ez a gyűjtemény! Ezért is nagy öröm és megtiszteltetés a város számára, hogy Székesfehérváron köszönthettük az ötmilliomodik látogatóját a kiállításnak” - kezdte köszöntőjét Cser-Palkovics András. Városunk a 18 éves kiállítássorozat 47. állomása. Eddig 27 ezren látták itt, a Szent István Király Múzeumban. A nagy érdeklődésre való tekintettel meg is kellett hosszabbítani, így február közepéig látogatható. 

Boldog és büszke vagyok, hogy ezt a kiállítást immár ötmillióan tekintették meg és azért is, hogy ilyen méltó helyen, mint a Szent István Király Múzeum látható a tárlat és ünnepelhetjük e jeles eseményt, hangsúlyozta Pákh Imre, aki mesélt arról, hogy gyűjteménye jelenleg több mint 70 Munkácsy-képből áll.

A köszöntő gondolatokat követően Pákh Imre egy Munkácsy Mihály alkotásait bemutató exkluzív albumot és a gyűjteménye legújabb, a fehérvári kiállításban bemutatott darabjáról, a Szerelmi dal című alkotásáról készült repróját nyújtotta át Csuti Gabriellának. A Szent István Király Múzeum ajándékcsomagjával Pokrovenszki Krisztián főigazgató köszöntötte a látogatót, majd dr. Belénessy Károly vezetésével tekintette meg az ünnepelt látogató a kiállítást.

A Munkácsy Székesfehérváron – Válogatás Pákh Imre gyűjteményéből című kiállítás február 18-ig látható Székesfehérváron. További információ a www.szikm.hu oldalon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek