3 hónapnál régebbi cikk

Hazai pályán került hátrányba a MÁV Előre, másodosztályú csapat búcsúztatta az AFKC-t
Fehérvár Médiacentrum fotója
Róth Gábor
Hazai pályán került hátrányba a MÁV Előre, másodosztályú csapat búcsúztatta az AFKC-t

A hazai férfi röplabdamezőny két legjobbjának szerda esti, székesfehérvári kupaütközetéből a bajnok jött ki jobban, de a visszavágón még bármi megtörténhet. A női kézilabda MK-ban viszont az AFKC-nak már nincs javítási lehetősége, miután meglepően sima vereséget szenvedett másodosztályú ellenfele vendégeként.

A hazai tétmeccseken tavaly május óta veretlen MÁV Előre Foxconn azt a FINO Kaposvárt fogadta a férfi röplabda Magyar Kupa negyeddöntőjének első összecsapásán, amelytől éppen legutóbb, a tavalyi Extraliga fináléban kikapott. A székesfehérvári alakulat 1-1 simán elbukott és megnyert játszma után két szoros, kiélezett szettben 3-1-es vereséget szenvedett, így rendkívül nehéz helyzetbe került a jövő heti, somogyi visszavágóra.

Az első játszmában sok hibával játszott a Loki, nem volt meglepő, hogy gyorsan és simán, 25-18-ra behúzta a kezdő etapot a Kaposvár. A folytatásban sokkal jobb lett a hazaiak összprodukciója, amilyen simán elvesztették az első, olyan simán nyerték meg 25-17-re a második szettet.

Ezt követően azonban újra a somogyi gárda volt a szerencsésebb, s néha jobb is, de összességében két, rendkívül kiélezett, szoros 25-22-es játszmával megérdemelten nyerte meg az egész mérkőzést is, hatalmas lépést téve az elődöntő felé. A döntő faktor és a különbség most is, miként a legutóbbi bajnoki fináléban, Baróti Árpád volt, akinek a támadójátékával, gyilkos ütéseivel szemben nem tudott mit kezdeni Dávid Zoltán alakulata.

Hazai oldalon Pesti 16, Koci 14, Janke 12 pontot termelt, a mások térfélen pedig az említett Baróti hozott extrát 25 pontjával.

Ahhoz, hogy a MÁV Előre le tudja győzni a folytatásban a Kaposvárt, és majd legalább a bajnokságban revansot tudjon venni, ahhoz a Loki trénerének Baróti ellen kell kitalálnia valamit, különben még így is, hogy az idén egy, a tavalyinál erősebb, jobb MÁV Előre áll szemben a somogyi csapattal, nehéz lesz előre lépni.

A visszavágóra január 17-én, szerdán kerül sor, majd a bajnokságban jön két kemény idegenbeli rangadó a kék-fehérek számára: január 13-án, 15.00 órakor a kupában címvédő, korábbi kétszeres bajnok Pénzügyőr, majd január 20-án, 19.00 órakor a - különösen hazai pályán - mindenki ellen veszélyes Kecskemét otthonában vizitál. Túlzás nélkül állítható, hogy ez a következő 9 nap és három meccs alapvetően befolyásolja majd a MÁV Előre Foxconn egész idényét.

Bár voltak figyelmeztető jelek, hiszen az előző körben az NB I-es Budaörsöt ejtette ki, miközben a bajnokságban is remek formában van a másodosztályban vitézkedő Esztergom, az Alba FKC nem készült fel megfelelően a 4. fordulós Magyar Kupa összecsapásra, mert a második félidő elején ugyan vezetett már négy góllal is, végül az Elek Gábor által felkészített Duna-partiak a hajrában állva hagyták esélyesebb riválisukat, és simán, 32-26-ra győztek!

A találkozót rögtön a rutinos, a Fradit tavaly a BL-döntőig vezető, majd meglepetésre nyáron Esztergomba szerződő Elek Gábor vezette hazaiak kezdték jobban, s vezettek is az első játékrész közepéig. Ekkor aztán futott egy jó szériát az Alba és máris 11-14 állt az eredményjelzőn a javára félidőben. A második játékrész elején egy újabb góllal már négy találatnyi volt Horváth Roland csapatának fórja, ekkor aligha gondolta volna bárki, hogy a vége nagyon sima lesz, de nem a vendégeknek, hanem az alacsonyabb osztályú hazaiaknak, pedig így lett!

Az AFKC egyre többet hibázott, miközben az Esztergom feljavult és bátran, gyorsan, hatékonyan támadott, ráadásul a védekezését is feszesebbre tudta húzni. 17 perccel a vége előtt még 19-19-re álltak a felek, hogy aztán a hátralévő bő negyedórát 13-7-re behúzza, ezzel együtt pedig a továbbjutást is. 

A fehérvári alakulatból a 6 gólos Utasi, valamint az egyaránt 4-4 találatot jegyző Takó, Smbatian és Afentaler teljesítménye volt elfogadható, a többiek alig átlagosan vagy gyengén játszottak. A kapuban általában jól teljesítő Tóth Nikolett például mindössze 29%-os védési hatékonysága átlag alatti, a szerb válogatott Kubina pedig 6 kapura tartó lövésből egyet sem tudott hárítani, ami értékelhetetlen.

Egészen megdöbbentő, de tény: Tóth az első félidőben kilenc védést mutatott be, a másodikban mindössze egyetlen egyet! A teljes második játékrészben az Alba két kapusa együtt ezt az egyetlen hárítást hozta össze, ami egyszerűen minősíthetetlen és ezen a szinten nagyon ritka.

A 4. körben kezdődött és ért is véget az Alba FKC hazai kupakalandja, ami nem túl jó előjel a bajnoki küzdelmekre tekintettel, mert nagyon szoros a mezőny második fele, s ha még néhány meccsen, főleg a főbb riválisok ellen úgy játszik a csapat, mint szerdán, akkor az utolsó meccsekig hadakozhat a kiesőjelöltekkel, hogy ne kerüljön igazán nagy bajba.

Az NB I-ben most éppen egy igencsak fontos találkozó vár Kubináékra: a NEKA csapatát fogadja január 19-én, 18.00 órakor. Összességében egyébként a most következő öt találkozó sorsdöntő lehet, mivel a NEKA után még a Vasas, a DVSC, a Dunaújváros és a Békéscsaba lesz a fehérvári egylet ellenfele. Ezek közül a meccsek közül négyet - de minimum hármat - meg lehet és meg is kell nyernie ahhoz, hogy a hajrában ne állandóan hátrafelé kelljen tekintgetnie a tabellán.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek