30 éves a német-magyar hadisírokról szóló megállapodás
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
30 éves a német-magyar hadisírokról szóló megállapodás

11 német és 11 helyi honvéd közel két héten keresztül dolgozott közösen a Szentlélek katonatemető felújításán. A közös munkát szombat délelőtt a magyar és a német kormány között létrejött, hadisírokról szóló megállapodás aláírásának 30. évfordulójára történő megemlékezéssel zárták.

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetséget 1919-ben alapították azzal a céllal, hogy a világ különböző pontjain felújítási, sírápolási munkákat végezzenek. A szövetség 105 éves fennállása alatt közel 1000 katonatemetőben végzett már hasonló tevékenységet, mint amelyet az elmúlt 12 napban a székesfehérvári Szentlélek katonatemetőben hajtottak végre a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred tartalékosaival közösen. A munkálatokat a magyar és a német kormány közötti hadisírokról szóló megállapodás aláírásának 30. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés zárta.

Cser-Palkovics András kiemelte, a több mint kétezer ember áldozata, aki előtt fejet hajtanak, elég lehet Európának, hogy a háború borzalmait sose engedje újra tombolni a kontinensen.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Székesfehérvár országgyűlési képviselője beszédében a temető történelmében fontos szerepet vállaló Balsay István, egykori polgármester és Poklosi Péter, a Magyar Hadisírgondozó Szövetség elnökének szerepét emelte ki.

A megemlékező beszédek után ökumenikus áhítat és közös imádság következett a protestáns egyház és a római katolikus egyház képviselőivel, majd koszorúzás, és a Magyar Honvédség hagyományai szerinti díszlövés, illetve a Takarodó dallama zárta rendezvényt. Az eseményen részt vett Tore May, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség elnökségének tagja és Julia Gross, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek