6 hónapnál régebbi cikk

A szegényeket segítő fehérvári püspökre emlékeztek
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
A szegényeket segítő fehérvári püspökre emlékeztek

165 évvel ezelőtt született Prohászka Ottokár. A püspök tiszteletére szombaton emlékestet szervezett a Prohászka Karitász csoport. A rendezvényen jótékonykodhattak is a résztvevők. 

A Vox Mirabilis kamarakórus éneke töltötte be a Prohászka templomot szombat este. A zeneművekkel átszőtt emlékestet minden évben megszervezi a Prohászka Karitász csoport, hogy megidézzék Prohászka Ottokár püspököt, hogy emléke, időtálló gondolatai megmaradjanak.

"Szerettük volna, ha Prohászka Ottokár püspökre nemcsak a szentmisében emlékezünk, hanem ezen az emlékesten is. Egyrészt zenei élményt nyújtani a megjelenteknek, másrészt pedig néhány gondolatot közvetíteni a Prohászka Ottokártól, amely a karitasszal kapcsolatos gondolatairól szól"- fogalmazta meg a szervezési szándékot Bernáth Károlyné, a Prohászka Karitász vezetője.

Az estet Tóth Tamás plébános nyitotta meg. Mint elmondta, Prohászka Ottokár a püspökök közül szinte az egyedüli volt, aki látványosan fordult a szegények, az elesettek felé. Egy történetről mesélt is az fmc.hu-nak: 

"Kivesznek a szekrényből egy nagy téli kabátot, és bele van írva a kabátba, hogy Prohászka. Azt mondják, hogy talán még a dédszülő kapta ezt a kabátot Prohászkától. Fehérváron ment, nélkülözés volt, szegénység és püspök úr átadta neki a kabátját. Én eddig csak legendaként hallottam ezeket a történeteket a püspökről, de amikor kivették a szekrényből a kabátot, az egész valósággá vált, mert a kezemben volt."

Az emlékesten zeneműveket hallhatott a közönség és Prohászka Ottokár meghatározó gondolatai hangzottak el. A rendezvényen nyílt meg Bernáth Gábor fotókiállítása, két festményre pedig licitálni is lehetett. A befolyt összeget a rászoruló testvérek segítésére fordítják majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek